Connect with us
Kam na dovolenou k moři? Krka v Chorvatsku

Cestopisy

Kam na dovolenou? TRENDY 2020 ovlivnil koronavirus

Kam na dovolenou? TRENDY 2020 ovlivnil koronavirus

Situace nového koronaviru se od začátku roku vyvinula opravdu rychle a státy okamžitě zareagovaly – zavřely hranice, uzemnily letadla a zavedly bezpečnostní opatření.

Reklama

Tento trend se však již postupně začal měnit. Vlády jednotlivých zemí již začaly uvolňovat podmínky k otevření hranic a uvolňovat opatření – to vše očekáváme od poloviny června. Už dnes proto víme, které země chtějí na léto otevřít své hranice a přijmout i české turisty.

  • Tento článek si můžete přečíst i uložit na později v NOVÉ APLIKACI PELIPECKY, kde se automaticky aktualizuje. Budete tak mít žhavé novinky z první ruky (funguje i v offline režimu).

Zdraví a bezpečnost jsou prvořadé, na to je třeba při cestování, ale už i při plánování kam na dovolenou, myslet především. Je třeba se připravit na to, že nošení roušek na veřejnosti a v blízkosti cizích osob je jedno z opatření, které letos bude platit a kdo ví, možná i ta další, co nás čekají. Rovněž je třeba dodržovat pravidla sociálního distancu, přísnou hygienu a nepolevovat ze zažitých zvyků z domácí karantény.

Při cestování mimo Česko můžeme potřebovat negativní test na COVID-19, možná zavedou i v Evropě imunitní pasy a možná ne. Ať už to bude letos jakkoliv, myslíme si, že na dovolenou bychom si měli udělat čas všichni. Ovšem naskýtá se otázka: Kam tedy jet na dovolenou?

Přinášíme souhrn tipů naší redakce, která cestovala a cestuje i během pandemie COVID-19, samořejmě v rámci možností a s rozumem. Zároveň přináší i náš pohled na situaci a tipy, kam se ještě letos bude možné podívat za sluncem, mořem a zaslouženým odpočinkem, které všichni už tak trochu potřebujeme. Nezapomínejme: cestujme bezpečně a zodpovědně, společnými silami tuto krizi zvládneme.


Aktuální tipy, čerstvé informace a také užitečné info kam už můžeme cestovat spolu s mapkou najdete v naší nové Pelipecky aplikaci pro iPhone a Android. Stačí kliknout a aplikaci jednoduše stáhnout. Appky funguje i v offline režimu a přináší řadu novinek pro naše čtenáře.


Upozorňujeme, že jakákoliv doporučení cestovat / necestovat se vzhledem k situaci mohou ze dne na den změnit a před přijetím jakýchkoliv rozhodnutí týkajících se cestování je důležité zkontrolovat nejaktuálnější doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR a podmínky jednotlivých zemí.

Kam na dovolenou plnou kopců a hor?

Česká republika

Pokud nemusíte za každou cenu na dovolenou za hranice, jistě si užijete dovolenou i v naší krásné zemi. Třeba přeci podpořit i domácí cestovní ruch a kolik toho máme? Hory, lesy, řeky, malebné scenérie, nespočet hradů a zámků, muzeí, atrakcí a k tomu všemu skvělé jídlo a příjemnou atmosféru. Naše země je prostě nejkrásnější „zahrádka“, kam se vyplatí jet na dovolenou snad do jakékoliv končiny!

Náodní park v Krkonoších, kam na dovolenou
Pančavský vodopád v Krkonoších

Slovensko

Občas možná na Slovensko trochu zapomínáme, jelikož jsme byl po dlouhá léta jeden stát. Když se tam mohlo jezdit za komunismu, není na něm nic extra… Není ovšem většího omylu. Slovensko bylo a je krásné.

Je to ideální příležitost k poznávání pro všechny, kteří naši sousední zemi ještě neprobádali dostatečně. V Tatrách jste už asi byli, ale zkusili jste například Belianské nebo Západní Tatry (Roháče)?

Letos ale doporučujeme zejména Pieniny, Poloniny, Span Dolinu, Slovenský Raj, Kvačianska dolinu, Muránskou Planinu, Banskou Štiavnici a víte co? Můžete si sami vybrat třeba podle našeho seznamu toho nejkrásnějšího na Slovensku. A je věru z čeho vybírat, vyšlo nám to hned na celé 3 články.

Nezapomeňme ovšem, že nás Slovensko zařadilo mezi rizikové země. Pro vstup nám ale stačí výsledek testu (ne starší 72 hodin), nebo se musíme registrovat prostřednictvím formuláře e-hranice a nastoupit 5denní domácí karanténu (a během ní se nechat otestovat). Což jsou výhodné zmírněné podmínky speciálně pro Českou republiku.

Slovenský ráj je ideální možností kam na dovolenou pro milovníky hor

Rakousko

Cestovat do Rakouska můžeme svobodně a bez omezení již od června 2020. Při vstupu do země neplatí žádná omezení, rovněž po návratu domů do Česka netřeba absolvovat žádnou karanténu ani test na COVID-19.

Rakušané již otevřeli své hotely. Češi sem každoročně jezdí na dovolenou za nádhernými Alpami, cykloturistikou, ale také za sluncem například na nedaleké jezero Neusiedler See. Rakousko může být výbornou alternativou aktivní dovolené, která je hned za rohem. Nabízí také obrovské množství ubytování v soukromí.

Kam k moři?

Chorvatsko

Chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappelli navrhl, aby se mohly otevřít kempy a apartmány, zejména pak ty v odlehlých oblastech. „Mírná obnova turismu by mohla začít těmito cílovými oblastmi, které by mohly nabídnout určitou izolaci a soukromí,“ uvedl pro místní média. Nadšenci lodí si mohou užít kouzlo Jaderského moře formou dovolené na jachtě.

Mezitím se už hranice Chorvatska otevřely. Takže kam se vydat? Na ty nejnavštěvovanější pláže se možná letos vykašlete a zkuste navštívit odlehlé vesničky s přístupem do moře. Kouzlo Chorvatska přece spočívá i v pohostinnosti místních a ti se budou letos snažit ještě víc, než jsme zvyklí. Ceny ubytování a služeb ale nižší nebudou, upozorňují chorvatští představitelé.

Kam na dovolenou? Chorvatsko je jistota

Řecko

Řecký ministr pro oblast cestovního ruchu uvedl, že země se od července chystá přivítat zahraniční turisty z vybraných zemí. „Otevírání hranic je něco, o čem je třeba diskutovat se zdravotnickými odborníky, a doufáme, že nám poskytnou předpoklady pro postupné otevírání,“ uvedl pro BBC Charis Theocharis poslanec řeckého parlamentu.

Jen si vzpomeňme, kolik krásných ostrovů mají Řekové a pro většinu Evropy zůstanou v létě zavřené. Češi mohou do Řecka cestovat jak z Vídně, tak i z Prahy, odkud máme na výběr hned několik zajímavých leteckých spojení. Santorini, Kréta, Kos, Zakynthos, Korfu či Mykonos.

Navagio v Řecku, pláž Zakynthos

Akční letenky

Kanárské ostrovy

Španělská vláda byla jedna z prvních, která uvolnila opatření na restart své ekonomiky. Tvrdí, že pokud lidé dodrží na plážích dostatečný odstup, budou moci v létě dovolenou i v jejich plážových destinacích.

Příkladem jsou Kanárské ostrovy, které jsou zároveň odpovědí na otázku: Kam do letos do Španělska na dovolnou? Ministryně cestovního ruchu Yaiza Castilla řekla místním médiím, že chce udělat z ostrovů celosvětový příklad toho, jak se dá i v době pandemie bezpečně cestovat. Kromě faktu, že podmínky cestování jsou přívětivé, jsou hlavními důvody k cestě jejich krásná příroda a celých 300 slunečných dní v roce, stejně jako jejich celoročně přívětivé teploty. Díky tomu jsou skvělou destinací na trávení dovolené prakticky po celý rok!

A navíc od včerejška se můžeme opět vracet bez nutnosti předložit výsledek testu na COVID-19 i bez povinnosti nastoupit karanténu.

Pláž na Kanárských ostrovech

Malta

Malta si od začátku pandemie udržuje velmi nízké číslo nakažených a její představitelé jsou otevření tomu, aby se země postupně zpřístupnila i turismu.

Ovšem nezapomeňme, že Česká republika je vedena Maltou na seznamu zemí, z nichž se při příjezdu musíte prokázat testem.

Kam na dovolenou k oři? Zkuste Maltu

Azory a Madeira

Azory a Madeira jsou jedněmi z nejoblíbenějších evropských ostrovů a také leží mimo nejvíc zasažené oblasti. Portugalsko zvládá koronakrizi mnohem lépe, než Španělsko a tyto ostrovy jsou poměrně dobře dostupné lety z Vídně přes Lisabon.

Azory už zrušily povinnou karanténu pro turistů přijíždějících do země. Cestujícím je umožněno po příletu opustit letiště v případě splnění jedné ze tří podmínek, podle vlastního rozhodnutí: potvrzení o negativním testu na COVID-19, test po příletu nebo dobrovolná dvoutýdenní karanténa.

Azorské ostrovy jsou úžasnou možností, kam na dovolenou

Island

Island je také zmiňována coby jedna ze zemí, která koronakrizi zvládá výjimečně dobře a tedy je jednou z prvních možností, kam na dovolenou. Podařilo se mu totiž poměrně rychle a efektivně identifikovat většinu nemocných. Země po šesti týdnech od vypuknutí nákazy otevřela školy, kadeřnictví i malé obchody.

Dovolená na Islandu umí být kouzelná zejména z toho důvodu, že je aktivní a vy se můžete pohybovat podél celého ostrova a poznávat všechna jeho zákoutí během pár dní, a to i autem. My jsme projeli před pár lety Island v létě, bydleli jsme v kempech a s lidmi jsme se téměř nesetkali – pouze na nejnavštěvovanějších atrakcích. Ale co je vynechat a vydat se například do vnitrozemí, kam nejezdí snad nikdo jiný, než dobrodruzi?

Letecké spojení Wizz Air z Vídně do Reykjavíku funguje už od května 2020. Letět je možné už i z Prahy díky obnoveným linkám ČSA.

Islandský vodopád

Italské ostrovy Ischie, Sardinie a Sicílie

Italské ostrovy Sicílie, Sardinie nebo Ischie patří mezi ideální dovolenkové destinace právě na podzim. Bývá tu mnohem méně turistů (letos to platí dvojnásob, že?) A zažijete tam to, co od letní dovolené chcete zažít, i na podzim: horké slunce, příjemné moře a klid.

Pro dovolenou na italských ostrovech se klidně můžete rozhodnout ještě i v říjnu, zkusili jsme si to sami několikrát a je to příjemná kombinace. Pokud se chcete vyhnout davům turistů, neuděláte chybu.

Itálie patří mezi tzv. zelené (bezpečné) země – můžeme ji navštívit bez nutnosti karantény, to platí i při cestě domů zpět, ovšem při cestě tamjiž musíme mít výsledek testu na COVID-19.

Sardinie, Costa Smeralda

Dominikánská republika

Že je Dominikánská republika rájem vytouženého relaxu, s luxusními hotely a plážemi, to už asi všichni dobře víme. To, že je mnohem lépe dostupná, jak se zdá, možná už tak známé není. A pokud jste slyšeli, že se zde budete nudit, neměli jste dobrý zdroj. V Dominikánské republice se totiž dá podniknout nepočítaně jedinečných aktivit a nasbírat nezapomenutelné zážitky.

A teď ke vstupním podmínkám. Po Kanárských ostrovech už bezplatné pojištění na COVID-19 pro turisty provádí i Dominikánská republika. Všem příchozím cestujícím (bez rozdílu národnosti či státní příslušnosti) tamní vláda v případě nákazy koronavirem uhradí náklady spojené s prodloužením pobytu, změnou letenky či repatriací a poskytne například i finanční hotovost v případě nouze. Novinka platí do prosince 2020.

Dominikánská republika zatím není v případě České republiky na seznamu bezpečných zemí. To ale neznamená, že tam nemůžeme cestovat, třeba jen po návratu domů počítat s potřebnou karanténou a testem na koronavirus.

Dominikánská republika, moře a pláž s palmami

Maledivy

Maledivy se 15. července otevřely všem návštěvníkům. Výskyt koronaviru je tu nízký a příroda zůstala stejně krásná.

I tak je to ale výborná nabídka, protože jde o jedny z mála exotických ostrovů, které jsou Čechům otevřené a dostupné, čili se jako letovisko, kam na dovolenou, přímo nabízí. Z Vídně tam proudí několik prémiových aerolinek a ceny letenek jsou velmi lákavé.

Navíc turistům jsou udělována bezplatná 30denní víza při vstupu do země stejně jako to bylo před vypuknutím pandemie COVID-19 a otevřené jsou již téměř všechny hotely a resorty. Při cestě ale Maledivy již vyžadují výsledek testu na COVID-19, a také vyplnění zdravotní karty na této stránce od každého cestujícího.

Ovšem Maledivy si svých turistů váží, a dokonce již zavedly i věrnostní program pro ty, kteří se sem vracejí.

Molo na Maledivách

Pokud se nemůžeš dočkat dovolené, podívej se na naši nabídku pobytů, nebo zkontroluj dostupné letenky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (3 votes)
Klikněte pro komentář
Nahoru