Connect with us
Cestování za pandemie

Cestopisy

Cestovat se dá bezpečně i za pandemie: Po Evropě i exotice s Petrou a Tomášem

Cestovat se dá bezpečně i za pandemie: Po Evropě i exotice s Petrou a Tomášem

Petra a Tomáš jsou vášnivými cestovateli, kteří se rádi o své kulturní i gastronomické zážitky dělí prostřednictvím společného blogu. Nejdříve cestovali oba individuálně, až je osud spojil a stali se manželskou i badatelskou dvojicí. Od záliby je neodradila ani pandemie koronaviru. Ačkoli cestování aktuálně není ani zdaleka tak jednoduché, jako před pandemií, nic není nemožné. Petra a Tomáš dbali na všechna pravidla a restrikce, práce z domova jim usnadnila povinnou karanténu a i díky tomu se jim podařilo ve zdraví navštívit ne jednu, ale hned několik krásných destinací. Která místa si vybrali, jak to tam vypadalo a kam se chystají příště? Přečti si v rozhovoru.

Reklama

Úvodem byste nám mohli říct něco o sobě. ???? Jak jste se dostali k tomu, co děláte? Proč vás cestování tak baví?

Jsme Petra a Tomáš, dvojice milující cestování každou svou buňkou a protože kromě cestování rádi píšeme, tak jsme v 2017 spustili náš web streetfoodhunters, kde často píšeme o gastronomii, streetfoodu, ale i klasické příběhy z cest či pohledy na různá místa. Cestovali jsme už dávno předtím, než jsme se poznali, každý po vlastní ose, až se naše cesty (díky cestování) protnuly, a tak cestujeme spolu, poslední roky jako manželé. Petra má svou klasickou práci a díky flexibilitě může poměrně dost cestovat, Tomáš cestuje poslední dekádu velmi intenzivně i díky práci průvodce, ale vždy si najdeme nějaký ten měsíc čas na vlastní toulky po světě. Ani po letech nás cestování neomrzelo, právě naopak, jakoby s každou další cestou dostaneme energii na další a další. Svět je nejlepší učitel, na cestách se naučíme obrovské množství zajímavostí, ochutnáme jídla o jakých se nám ani nesnilo, poznáme kultury, které jsme viděli jen v dokumentech či knihách a je to jako žít svůj sen.

Cestování za pandemie
Bahrajn, Arad Fort

Kdy jste se rozhodli, že podniknete dovolenou v zahraničí i přes pandemii koronaviru?

Ještě v březnu 2020, kdy se svět začal měnit a zavírat, i tak jsme věřili, že v létě budeme moci cestovat. Přestože na začátku nebylo jasné jakým způsobem a kdy se svět znovu otevře, jakmile to bylo možné, vyrazili jsme v červnu do Řecka na dva týdny. Čili jakési rozhodnutí se zrodilo hned na začátku pandemie, když to vypadalo velmi zvláštně a velmi špatně, ale ta víra, že se to zlomí, ta tam byla od začátku a v létě se cestovat s omezeními dalo. Řecko tedy byla první cesta, co začala pandemie.

Svět je nejlepší učitel, na cestách se naučíme obrovské množství zajímavostí, ochutnáme jídla o jakých se nám ani nesnilo, poznáme kultury, které jsme viděli jen v dokumentech či knihách a je to jako žít svůj sen.“

Na která místa jste během pandemie cestovali? Podle čeho jste si vybírali?

Od léta jsme nakonec sledovali místa, kde se cestovat dá a za jakých podmínek, a tak jsme postupně navštívili Řecko, Litvu, Maďarsko, pak jsme se vrátili do Řecka, byli jsme v Neapoli a nakonec na podzim v Egyptě a později na Maledivách. Výběr destinací byl vzhledem k situaci velmi okleštěný, a tak jsme si vybírali destinace podle toho, zda je možné do nich cestovat a že jsou v našich očích z hlediska epidemiologické situace bezpečné. Samozřejmě pokud měla země povinnou karanténu, tak nebyla na našem žebříčku vysoko, protože bychom ji respektovali a tím pádem by nám nezůstal čas na nic jiného. Při příjezdech do Řecka jsme absolvovali testy na letištích, před cestou do Egypta či na Maledivy to byly PCR testy, ale to nebereme jako omezení.

Maledivy

Která cesta do zahraničí je aktuálně vaše poslední?

Naposledy jsme se začátkem března vrátili z Egypta.

V čem vidíte hlavní rozdíl v cestování před koronavirem a za něj?

Největší rozdíl je v opatřeních. Dnes je velkým problémem i plánování dopředu. Před pandemií si člověk klidně koupil letenku v lednu s tím, že poletí v listopadu, ale dnes je to jiné, protože člověk neví, jak se situace v listopadu změní a zda půjde do dané destinace cestovat. Plánování je tedy krátkodobé. Obrovský rozdíl jsou samozřejmě pravidla zemí, která dosud neexistovala. Třeba se zorientovat v pravidlech země, kterou chceme navštívit (a samozřejmě se zorientovat i v našich domácích pravidlech, což bývá někdy bohužel ještě komplikovanější a nepředvídatelnější). Mnohé země vyžadují PCR testy před odletem, některé letecké společnosti vyžadují respirátory FFP2 na palubě, některé země mají další PCR testy po příletu a pak jsou tu takové, kde putujete do karantény. Navíc je o dost složitější plánovat návštěvu několika zemí během jedné cesty. Na podzim roku 2019 jsme absolvovali několikaměsíční cestou Asií, která by v dnešní situaci možná nebyla. Abychom to tedy shrnuli, cestování za pandemie vyžaduje o dost více plánování, ale není nemožné.

Cestování za pandemie
Oman, Wahiba

Jak to vypadalo na letištích, z nichž jste odlétali a na která jste přilétli?

Největší vizuální dojem udělala letní Vídeň, kdy jsme poprvé od března letěli. Ta všudypřítomná prázdnota byla tak zvláštně skličující. Později ve Vídni přibyli lidé, ale celkově se situace přelévala a jednou bylo letiště živější, jindy jako letiště duchů. Neapol i Vilnius byly citelně prázdnější než jindy, Káhira si žila vlastním životem a bylo cítit, že je méně letů, ale ne tak markantně jako ve Vídni. Maledivy podchytily turismus skvěle a už se vrátily do svých čísel před pandemií, takže letiště v Malé bylo rušné.

Jaké podmínky jste museli splnit při vstupu do zemí, kam jste cestovali?

Při evropském cestování to bylo jednodušší, ale například Řecko požadovalo vyplněný formulář, na jehož základě jsme dostali QR kód a buď jsme jeli po příletu na test nebo nejeli. My jsme po obou dvou příletech na test vždy šli a tím pádem jsme strávili 24 hodin bez nějakého velkého programu, abychom necestovali po zemi, nepřesunovali se hromadnou dopravou a zbytečně nebyli na místech s koncentrací lidí. Před cestou do Egypta bylo nutné jít na PCR test a Maledivy fungovaly na stejném principu. Ale tam jsme ještě, podobně jako v Řecku, museli vyplnit formulář, abychom dostali QR kód, který jsme museli při odletu a příletu u sebe mít. Když se na to člověk podívá, tak to nejsou velké omezení, pokud díky nim může cestovat.

… cestování za pandemie vyžaduje o dost více plánování, ale není nemožné.“

Jak vypadal každodenní život v zemích, které jste navštívili? Dodržují všichni zavedená opatření?

V zemích, kde jsme se poslední měsíce zastavili, běžel, nazvěme to, normální život. Itálie, Litva i Řecko byla místy, kde se nosily roušky v interiérech, což jsme dodržovali a nosili jsme je na místech s vyšší koncentrací lidí. Obchody, restaurace byly ovšem přes léto a začátkem podzimu, kdy jsme tam byli, otevřené. Egypt se tvářil na mnoha místech, jakoby korona neexistovala, což člověka jakoby „nutí“ zapomenout na jakákoliv omezení, ale i zde jsme měli roušky na exponovaných místech – na stanicích, v káhirském metru či v plnějším bazary. Egypt je v tomto země, kde kdyby člověk nevěděl, že je pandemie, tak se ho to dotkne jen velmi okrajově. Maledivy jsou jakoby beze změny, protože člověk je v resortu, kde jsou všichni otestování a roušky se tam tedy nenosí (personál je ale nosí). Cestování z ostrova na ostrov je ovšem omezováno a tedy funguje princip bublin.

Cestování za pandemie
Gíza bez turistů
Cestování za pandemie
Abu Simbel, bez lidí

Ve které destinaci se vám líbilo nejvíce?

Toto je vždy velmi těžká otázka, ale pokud vybíráme z těchto výše zmíněných, tak si vybereme Řecko, přestože není tak exotické jako Maledivy. Řecko máme rádi už roky a tyto naše poslední cesty byly mimořádně příjemné. Nikam jsme nespěchali, jezdili jsme autobusy, lokálními spoji, toulali jsme se a objevili jsme některá krásná místa, kam byste se hned vrátili. Mezi náš největší objev posledních návštěv patří ostrov Naxos. Všichni spěchají na Santorini či Mykonos a právě Naxos nás přivítal klidem, tichem, a tak krásnou atmosférou, že se tam chceme vrátit klidně i na pár týdnů.

Co vám nejvíce pomohlo k tomu, abyste se na dovolené a během cestování cítili bezpečně?

Cestování nebylo o strachu, protože pokud bychom se ho báli, nikam se nevydáme. Hotely a dokonce i rodinné penziony měly dezinfekci, staraly se o to, aby se u nich člověk cítil příjemně. Udělaly některé změny ohledně snídaně, aby se na jednom místě nesetkalo mnoho lidí. Pokud řekneme, že jsme se nikde necítili nekomfortně, tak mluvíme pravdu.

Řecko, cestování za pandemie
Naxos, Řecko
Souvlaki, Cestování za pandemie
Souvlaki

Bylo těžké rozvrhnout si čas tak, abyste po cestování stihli i karanténu a čekání na výsledky testu?

S tímto naštěstí nemáme žádný problém. Oba můžeme pracovat z domu, a tak to pro nás nebylo žádné omezení. Karanténu jsme dodržovali vždy tak, jak jsme měli, čili opravdu jsme byli jen a jen doma a nešli jsme ani do obchodu, nikam. Ať už byla 5denní nebo naposledy již 8denní. Škoda je jen to, že mnozí na to kašlali a nyní nemůže cestovat „nikdo“.

Chystáte se ještě někam? (Po zrušení aktuálního zákazu cestování do zahraničí za účelem rekreace, platného na Slovensku)

My se popravdě neustále někam chystáme, stále něco vymýšlíme, plánujeme, sníme. Snění nám nemůže vzít ani pandemie. Petra je z nás taková, že se více drží při zemi, ale Tomáš ten už sní o tom, jak bude možné jet kamkoliv, tak si to navzájem vyvažujeme. Máme ale znovu v plánu Egypt, protože ta země má co nabídnout, velmi rádi bychom se vrátili do Istanbulu a kalkulujeme i s dalšími cestami, ale vše záleží na tom, kdy a jak budou které země otevřeny.

Hotely a dokonce i rodinné penziony měly dezinfekci, staraly se o to, aby se u nich člověk cítil příjemně.

Máte nějaké osobní tipy pro cestovatele, kteří by se chtěli do zahraničí vydat ještě za pandemie?

Jedině to, že cestování není strašák, ačkoliv to tak u nás prezentují mnozí nahánějící politické body. Je ale nutné sledovat pravidla, aby se člověku nestalo, že kvůli chybě nebude moci vycestovat. Jakou platnost má PCR test před odletem? Třeba ho mít, netřeba? Budu se muset po příjezdu do země testovat a tudíž strávit den v hotelu? Pokud si toto člověk ošetří a počítá s tím, je to jednoduché. Také je důležité dodržovat stanovená hygienická pravidla a cestovat zodpovědně, protože zdraví je to nejdůležitější, co máme.

Cestování za pandemie, Litva
Litva, léto 2020

Na co se po skončení pandemie koronaviru nejvíce těšíte?

Na ty nejobyčejnější věci, ve smyslu koupit si v pondělí letenku a úterý ráno odjet na místo, o kterém sníme. Bez počítání, kdy musíme jít na PCR test, abychom stihli odlet či přílet a podobné byrokratické věci. Někam přijet, vychutnat si zemi, pobýt v ní déle, jednoduše – užít si cestování, jak jsme ho znali.

Děkujeme za rozhovor Petře Kubušové a Tomášovi Kubusovi. Fotografie: Petřin a Tomášův archiv.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (1 vote)
Klikněte pro komentář
Nahoru