Connect with us

Cestopisy

Írán: pravidla perské kultury

Tento článek věnujeme všem, kteří se rozhodli vystoupit ze své komfortní zóny a vydat se na místo, o kterém si mnozí lidé dodnes myslí, že je jedno z nejnebezpečnějších na světě. Úvodní fotka již mohla napovědět, na dnešním programu máme Írán.

Reklama

Írán je místo, které vám jednoznačně otevře oči a odmění vaši cestovatelskou odvahu dokonalými zážitky. Je to totiž země, která je úplně o něčem jiném než o tom, čím jsme krmeni z komerčních médií. Bezprostředně po příletu zjistíte, že všechny stereotypy jsou velmi daleko od reality. Íránci jsou bezpochyby tím nejpřátelštějším národem na světě.

Následující odstavce shrnují pár tipů, jak se lépe orientovat v perské kultuře a etiketě, kterou je celý Írán hluboce prostoupen. Pokud budete k místním jen polovičně upřímní a otevření jako budou oni k vám, tak vám garantujeme, že se tam budete chtít ještě někdy vrátit.

Pozůstatky perského města Persepolis.

Co na sebe

Bezesporu každý na světě ví, že Írán je země zasvěcená islámu. K tomuto náboženství se samozřejmě vážou i určitá pravidla, například oblékání. I přes některé místní progresivní ženy ve velkých městech, Írán není Dubaj nebo Malajsie. Ženy, i turistky, musí mít zakryté vlasy, krk a paže. Neznamená to však, že by měly nosit chador (černý hábit, který zakrývá celé tělo), jednoduše stačí, aby si daly přes hlavu hidžáb nebo jakýkoliv šátek. Také se doporučuje nenosit obtáhnuté oblečení, ale spíš něco volnějšího. Muži to mají o něco jednodušší. Musí pouze dodržet dresscode s dlouhými kalhotami a uzavřenou obuví.

Iránské ženy během modlitby.

Ta’arof

Vysvětlit pojem ta’arof je trochu oříšek. Ve své pravé podstatě se jedná o důležitý společenský koncept celé původní perské kultury, který je založen na vyjádření pokory a respektu k druhým. Jde totiž o to, že může být považované za neslušné, když se člověk vyjádří příliš přímým způsobem. Na první pohled to vypadá, že se Íránci za každou cenu snaží vyzdvihnout pozici druhého, zatímco tu svoji odkládají tzv. na druhou kolej. Tento postoj budete mít možnost spatřit během úplně každé společenské interakce. V praxi to znamená, že pokud vás někdo zastaví na ulici a nabídne pozvání na čaj a podobně, vždy byste měli nejdřív odmítnout, a to i přesto, že to chcete přijmout. Obvyklé bývají dvě až tři kola tohoto vzájemného dotahování se. Rozhodně z nějakých sobeckých důvodů nekývněte taxikáři na to, že nemusíte platit za cestu nebo obchodníkovi za zboží. Íránci vám na to sice nic neřeknou, ale je to považováno za velmi nevhodné a drzé. Oni totiž, například ty peníze, samozřejmě chtějí, jen jsou natolik slušní, že si o to hned neřeknou.

Obchodník na tržišti v Isfahánu.

Jak se chovat v íránské domácnosti

Pokud vás během ta’arofu nakonec přece jen nějaký domácí zlomí, abyste přijali pozvání k němu domů, nechoďte tam jako úplní sedláci. Opět existují pravidla, která je pro zachování dobrého jména turistů vhodné dodržet.

Jako úplně první sežeňte pro hostitele květiny nebo pečivo a hned na začátku návštěvy se omluvte, že ty dárky nejsou dostatečné. Je to slušnost příslušící ta’arofu. Pokuste se dorazit trochu dřív, případně minimálně včas. Dochvilnost je v íránské společnosti velmi důležitá. S vyzouváním bot je to v každé domácnosti individuální. Pro jistotu se to snažte odpozorovat od domácích. Ze slušnosti samozřejmě také pozdravte, začněte od nejstarších a s každým si podejte ruku. S každým mužem (maximálně malým dítětem), pochopitelně. Fyzický kontakt s opačným pohlavím je nepřípustný.

Připravte se na to, že ve většině domácností jsou jídla servírovaná na podlahu a pojídána rukami. Pokud se však na tento způsob necítíte, můžete požádat o příbor. Nikdo vám to nebude mít za zlé. Íránci se vždy snaží hosty zahrnout vším co mají, takže se můžete těšit, že vás budou neustále vyzývat, abyste si přidali. V rámci ta’arofu je považováno za slušnost odmítnout, i když to domácí ani nebudou brát vážně a vy se můžete hojně nabaštit. Určitě ochutnejte ze všeho, co vám nabídnou, aspoň trošku. Pokud už budete plní, jednoduše nechte na talíři malý zbytek jídla. Bude to pro ně signál, že už jste skončili.

Jídlo podávané na zemi, Irán.

Na konec dvě malé poznámky. Za prvé, dávejte si pozor na to, abyste příliš nechválili nějaké předměty, které v místních domácnostech uvidíte. Hostitelé se pak budou intenzivně snažit vám je nabídnout jako dárek. Za druhé, pokud jste vegetarián, pak íránská kuchyně asi nebude úplně pro vás. Téměř každé jídlo obsahuje maso, takže by mohlo být náročné jej odmítnout a zároveň neurazit hostitele.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru