Connect with us

Amerika

Whistler. Jedno z nejvíc cool míst Kanady!

Whistler. Jedno z nejvíc cool míst Kanady!

Objev krásnou přírodu Britské Kolumbie a zažij spoustu zábavy v kanadském Whistleru. Největší lyžařské středisko Severní Ameriky je skvělé nejen v zimě, ale i v létě!

Reklama
Kanadský Whistler tě bude bavit!
Kanadský Whistler tě bude bavit!

Cesta do Kanady

O Whistleru jsem poprvé slyšel v souvislosti s Olympijskými hrami v roce 2010, které se konaly ve Vancouveru a právě v horském středisku ve Whistleru. Poté jsem na tento kout země na chvíli zapomněl až do chvíle, kdy se tam vydal na zimní sezónu můj kamarád David. V té době bylo ještě velmi jednoduché požádat o pracovní vízum Working Holiday, neboť limit účastníků nebyl ani za celý rok vyčerpán. Rozhodl jsem se, že také zažádám a vydám se do Whistleru aspoň na několik měsíců v létě.

Olympijský oheň ve Vancouveru
Olympijský oheň ve Vancouveru

Jak je to s vízem do Kanady?

Vízum jsem bez problémů obdržel a na konci května jsem odlétal do Kanady. Od roku 2013 nepotřebují občané ČR k turistickému vstupu vízum. Stačí ti pouze vyplnit elektronickou registrace eTA (podobně jako ESTA do USA), což ti zajistí legální pobyt až na 6 měsíců. Pokud bys chtěl v Kanadě pracovat, podívej se na podmínky programu Working Holiday i různé další druhy pracovních nebo studentských víz. Můžeš začít např. na stránce Velvyslanectví Kanady v Praze.

Nevynechej Vancouver!

Přistával jsem v největším městě západní Kanady – ve Vancouveru, odkud je to do Whistleru asi 120 kilometrů. Dříve než se vydáš do whistlerských hor, určitě si vyčleň pár dní na poznání kosmopolitního Vancouveru.

Přistání ve Vancouveru
Přistání ve Vancouveru

Jedná se o velmi příjemné město, které má divokou přírodu přímo na dosah. S medvědem, pumou, bobrem, kojotem, mývalem a dalšími druhy zvířat se můžeš setkat ve volné přírodě už na nedalekém ostrově Vancouver Island, který chrání Vancouver před Tichým oceánem.

Divoká příroda na dosah ruky
Divoká příroda na dosah ruky

V samotném Vancouveru pak nevynechej příjemný Park královny Alžběty, Stanley Park, čínskou čtvrť China Town, přístav, downtown a mnoho vzpomínek na zimní Olympijské hry.

Stanley park ve Vancouveru
Stanley park ve Vancouveru

Jak se dostat do Whistleru?

Do Whistleru se dopravíš autobusem Greyhound, který pravidelně odjíždí z autobusového nádraží ve Vancouveru. Cestovat po Kanadě můžeš i půjčeným autem. Přímo na letišti nebo v centru „Vanu“ sídlí zástupci všech známých autopůjčoven. Nejlepší cenu získáš při rezervaci online.

Whistler v zimě

Whistler patří se svými cca 200 lyžařskými sjezdovkami k největším lyžařským střediskům Ameriky i celého světa. Přestože místní hory nemají vysokou nadmořskou výšku, je areál ohromně rozlehlý a nabízí i mnoho možností free ridu a heli-skiingu. Hlavní předností je zejména dobrá kvalita sněhu a dlouhá lyžařská sezóna, která ve Whistleru trvá většinou až do konce května.

Zajezdíš si v prašanu!

V zimní sezóně zažiješ opravdu skvělé lyžování! Prašan, anglicky „powder“, je tu prý jeden z nejlepších a sněhu tu za zimu napadne mnoho metrů. Kromě lyžování, sauny nebo hokeje tě čeká i celá řada večírků. Whistler je totiž zároveň vyhlášeným party místem. Co má také člověk po lyžování dělat? 🙂

Lanovka Peak2Peak mezi horami Whistler a Black Comb

Léto je ještě lepší než zima!

I v letních měsících si stále můžeš zalyžovat na ledovci, což je velký zážitek. Jezdili jsme tam jen v kraťasech a v triku, neboť dole v údolí bylo i 30 stupňů a slunce pálilo. V létě se celé středisko promění na obří bike park a přiláká příznivce kol a horských sjezdů z celého světa. Koná se tam i několik profesionálních soutěží a hudebních koncertů.

Letní lyžování na ledovci ve Whistleru
Letní lyžování na ledovci ve Whistleru
V Kanadě na snowboard i v létě!
V Kanadě na snowboard i v létě!

Medvědi všude kolem

Ve vesnici si můžeš půjčit sjezdové kolo a zkusit si downhill na těch nejlepších trecích, které vedou jedinečnou kanadskou přírodou. Často už z lanovky zahlédneš černého medvěda. Whistler je s přírodou velmi spjatý a medvědi tu žijí blízko lidských obydlí. Několikrát nám během léta medvěd přišel přímo před dům. Jindy jsme zase na kole potkali medvědici se třemi mláďaty. Na říčce River of Golden Dreams jsme vídali roztomilé bobry, kteří jsou dalším symbolem Kanady.

Medvědy jsme ve Whistleru potkávali velmi často
Medvědy jsme ve Whistleru potkávali velmi často
Příroda je v Kanadě krásně divoká
Příroda je v Kanadě krásně divoká

Turistika nádhernou přírodou

Horských treků je ve Whistleru a okolí spousta a všechny jsou nádherné. Dvě hlavní hory Whistler Mountain a Black Comb jsou spolu propojené jednou z nejúchvatnějších lanovek světa. Gondola s názvem Peak-to-Peak tě převeze nad údolím ve výšce vyšší než 400 metrů. Bavili nás hlavně treky po hřebenech hor a také horské túry k nádherně modrým ledovcovým jezerům, jako jsou např. Garibaldi Lake nebo Wedgemount Lake.

Krásná kanadská jezera
Krásná kanadská jezera
Sněhu je v Kanadě na horách dost i v létě
Sněhu je v Kanadě na horách dost i v létě

Na kole i na kajaku

Úžasné jsou i projížďky na kole podél whistlerských jezer Green Lake, Alta Lake a dalších. V létě se můžeš na jezerech projet na kánoi nebo se v křišťálové vodě vykoupat. Léto je krátké, ale velmi teplé. Ochlazuje se v noci, a proto si přibal i teplejší oblečení.

Vykoupat se můžeš i v mrazivých horských plesech.
Vykoupat se můžeš i v mrazivých horských plesech.

Ve Whistleru je k dispozici i mnoho komerčních výletů i adrenalinových aktivit, jako např. ziptrek, bungee jumping, rafting na divoké řece apod. Záleží jen na tom, jaký druh zábavy máš rád. Nás spíše lákaly bezplatné pěší a cyklo výlety, které jsou v Kanadě díky divoké přírodě jedinečné!

Whistler si zamiluješ v létě i v zimě
Whistler si zamiluješ v létě i v zimě

Whistler považuji, společně s Queenstownem na Novém Zélandu a např. San Pedrem na severu Chile, za jedno z nejlepších míst k dlouhodobějšímu pobytu. Na všech třech místech jsem pracoval a rád bych je doporučil každému!

Vyhledej si levné letenky do Vancouveru.

Napsal cestovatel Karel Štěpánek | travel4ever.cz

Podívej se také na články:
Průvodce Maroko! Jak cestovat, co vidět a na co si dát pozor?
New York: 9 tipů, co dělat ve slavném velkoměstě
Portugalsko: 6 míst, která stojí za to navštívit
Neboj se Indie! 10 nejkrásnějších míst
Průvodce po Bali! Jak ovládnout tento kouzelný ostrov

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (10 votes)
Klikněte pro komentář

Karel už je 5 let na cestách. Uskutečnil dvouletou cestu kolem světa, na rok odjel do Indie a Nepálu a nyní se oženil v Argentině :-) Sleduj jeho dobrodružství na FB a IG @travel4ever.cz

Nahoru