Connect with us

Koronavirus

Portugalsko ruší pandemická opatření. Proočkovanost dosáhla 85 %

Portugalsko ruší pandemická opatření. Proočkovanost dosáhla 85 %

Portugalsko v říjnu zruší téměř všechna zbývající opatření. Poprvé od jara 2020 se otevřou diskotéky a bary, přestanou platit nařízení omezující kapacity na kulturních akcích. Nicméně na uzavřených veřejných místech bude i nadále povinné nosit roušky.

Reklama

Země má nejvyšší míru očkovaných proti COVID-19 na světě, obě dávky již dostalo více než 84 % obyvatel.

Premiér António Costa však na tiskové konferenci po zasedání vlády vyzval občany, aby zůstali zodpovědní. “Nesmíme zapomenout, že pandemie neskončila, a i když budeme moci říci, že ji od okamžiku dosažení 85procentní proočkovanosti máme pod kontrolou, riziko zůstává,” citoval Costu deník Correio da Manh.

Jak dodal premiér, toto riziko souvisí se skutečností, že vakcíny neposkytují stoprocentní imunitu, děti mladší 12 let se neočkují a je zde i velmi malá skupina lidí odmítajících očkování proti koronaviru.

Od 1. října bude nošení roušky povinné pouze v prostředcích hromadné dopravy, domovech sociálních služeb, nemocnicích a místech, kde se najednou schází větší množství lidí, jako například v divadlech či kinech. Ve školách nebudou roušky povinné v oddechových prostorách.

Od zákazníků v restauracích, hotelech a fitness centrech se nebudou vyžadovat COVID pasy. Nadále však budou povinné v barech a na velkých sportovních akcích. Rovněž i při cestování letadlem či lodí a v případě návštěv domovů důchodců a zdravotnických zařízení.

Akční letenky do Portugalska

Zdroj: TASR

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (1 vote)
Klikněte pro komentář
Nahoru