Connect with us

Dovolené

Proč je pro Čechy Bulharsko i po letech jedním z favoritů?

Proč je pro Čechy Bulharsko i po letech jedním z favoritů?

Smažený sýr, vepřo knedlo zelo, ponožky v sandálech, ale i Fantomas. Něco vysíláme do světa jako naše, něco si přivlastňujeme. To platí i pro oblíbenou letní destinaci Čechů a SlovákůBulharsko. Dokazuje to také skutečnost, že v posledních desítkách let slýcháme na bulharských plážích a v místních podnicích češtinu nebo slovenštinu poměrně často.

Reklama

Přívětivá vzdálenost a dostupnost

Tyto aspekty nejsou důležité pouze pro rodiny s dětmi nebo starší turisty. Pro mnoho lidí je cestování povinným zlem, ale zároveň si chtějí užít letní dovolenou v zahraničí a ideálně u moře. Dovolená v Bulharsku je pro tuto skupinu cestovatelů výbornou alternativou.

I takové dechberoucí pohledy Burgas nabízí

Počasí jako v exotické destinaci

Pokud patříte mezi milovníky moře a každoročně potřebujete pořádnou dávku vitamínu „Sea“, určitě se shodneme na tom, že základ kvalitní dovolené tvoří teplo. I to Bulharsko nabízí, v létě dosahují denní teploty až 34 °C. Letní období zde trvá od dubna do září s průměrnou denní teplotou 23 °C.

Pláž ve Varně

Vytoužený odpočinek na pláži

To, co do Bulharska láká spousty turistů, je dlouhé pobřeží Černého moře s pohodlnými písečnými plážemi. Asi nejznámější je Slunečné pobřeží (s velmi výstižným názvem). To je zároveň centrem nočního života a nabízí množství nočních klubů.

Rodinám s dětmi doporučujeme zvolit klidnější vody, například městečko Sozopol. Další přímořská destinace – Pomorie – je vhodná pro všechny věkové kategorie. Nenabízí sice množství podniků a barů, ale jde o čisté místo vhodné k odpočinku.

Seascape – straw umbrellas on peaceful beach in Bulgaria

Intelektuální turistika

Přesto, že si pod pojmem „dovolená v Bulharsku“ nejčastěji představujeme sladké lenošení na písečné pláží v rámci all inclusive zájezdu, tato země toho může nabídnout mnohem více než jen moře, slunce a zábavu.

Zajímavá církevní díla ukrývá nejen známý chrám svatého Alexandra Něvského v Sofii nebo Rilský klášter, ale v podstatě každý vesnický kostelík. Pokud dáváte přednost cestování v čase, můžete se prostřednictvím ruin a pevností vrátit až do doby neolitu. Stopy po Římanech lze dohledat ve Varně a Plovdivu.

Římské divadlo v Plovdivu

Důvěrně známá kuchyně

To však neznamená, že nenabízí nic nového. K snídani ochutnejte tzv. banicu – listové těsto plněné pravým opěvovaným bulharským sýrem, které malinko připomíná typické turecké pečivo. Pokud neradi zkoušíte nová jídla, s bulharským národním jídlem problém mít nebudete. Jde o fazolovou polévku jako od babičky, která má i svou bezmasou verzi a jmenuje se bob čorba.

V létě možná přijde více vhod tarator, osvěžující lehká studená polévka z kyselého mléka a okurek. Pokud dáváte přednost masu, zvolte jako hlavní jídlo kavarma kebab nebo musaku. No a když už jsme v úvodu zmiňovali smažený sýr, co takhle ochutnat jeho bulharskou verzi – smažený kashkaval?

Tarator

Bulharské víno je výborná záležitost. Hodí se k němu například mísa gjuveč. K nočnímu životu sice patří barevné drinky, ale každého milovníka zlatavého moku určitě potěší, že Bulharsko nabízí i širokou nabídku točeného piva.

Hory jako u sousedů

Na hory to máme kousek na Slovensko i do Rakouska, tak proč za tímhle účelem vyrážet právě do Bulharska? Ze stejného důvodu jako když ochutnáte smažák i jinde, i když předem víte, že ten náš je jednoznačně lepší. Bulharsko může nabídnout 7 pohoří, kde se mezi zasněženými vrcholy ukrývají ledovcová jezera. Lesy jsou domovem medvědů, vlků a rysů, a národní park Pirin nabízí pohled na pestrá společenstva ptáků.

Pokud vás napadá, že Bulharsko může být i ideální destinací i v zimě, nemýlíte se. Těm, kterým se nepoštěstí absolvovat během letní dovolené cyklistický výlet, nezbývá než si vychutnat krásu bulharských hor na lyžích.

Pohoří Rila

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (3 votes)
Klikněte pro komentář

Pokud Pavel zrovna necestuje, rád se věnuje svým dalším koníčkům, mezi které patří luštění křížovek, vnoučata a v neposlední řadě sledování AZ kvízu.

Nahoru