Connect with us
Letiště Schwechat

Koronavirus

Po příletu do Vídně z rizikových zemí platí ode dneška (27.7.) nová pravidla

Po příletu do Vídně z rizikových zemí platí ode dneška (27.7.) nová pravidla

Cestující přijíždějící do Rakouska z tzv. ohnisek koronavirového onemocnění budou muset při vstupu do země předložit výsledky aktuálnějších testů. Vyplývá to z nového nařízení rakouské vlády, které začne platit od pondělí. Informuje o tom agentura TASR.

Reklama

Co vše se mění pro cestující přijíždějící z rizikových zemí?

  • Rakušané dosud akceptovali maximálně 4denní testy, tento čas se nyní zkrátí na 3 dny.
  • Rakouské Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam 32 destinací se zvýšeným rizikem infekce. Figuruje na něm většina balkánských zemí, které byly v uplynulých týdnech zdrojem množství infekčních shluků v Rakousku. Na seznamu jsou i Švédsko a Portugalsko, jakož i Spojené státy, Brazílie či Indie.
  • Lidé přijíždějící do Rakouska z těchto 32 zemí musí na hranicích prokázat negativním testem na koronavirus nebo se nechat otestovat do dvou dnů po vstupu.
  • Novinka se vztahuje na cestující, kteří jsou obyvateli Rakouska nebo občany Evropské unie (takže i Čechů), a také na osoby ze Švýcarska, z Lichtenštejnska, Islandu a Norska.
  • Rakousko zároveň zpřísnilo svá pravidla pro lidi, kteří nejsou ani z jedné z těchto zemí a přijíždějí ze schengenské zóny. Takoví cestující dříve museli absolvovat 14denní karanténu, ale byl jim povolen volný pohyb hned po tom, jak měly negativní test. Nové opatření rovněž nařizuje test, jakož i karanténu, kterou však nelze zkrátit.

Mezi rizikové země by podle Rakouska měly patřit: Egypt, Albánie, Bangladéš, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Brazílie, Bulharsko, Chile, Ekvádor, Indie, Indonésie, Írán, Kosovo, Mexiko, Černá Hora, Nigérie, Severní Makedonie, Pákistán, Peru, Filipíny, Portugalsko, Moldavsko, Rumunsko, Rusko, Švédsko, Senegal, Srbsko, Jihoafrická republika, Turecko, Ukrajina, USA, Velká Británie. (e15.cz)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (2 votes)
Klikněte pro komentář
Nahoru