Connect with us
Koh Samui

Asie

Dovolená na ostrově Koh Samui? Zde jsou levné letenky + tipy na ubytování a aktivity

Dovolená na ostrově Koh Samui? Zde jsou levné letenky + tipy na ubytování a aktivity

Jak se jmenuje nejoblíbenější ostrov v Thajsku? No přece Koh Samui! Najdete zde krásné dlouhé pláže s vysokými palmami, pod kterými se můžete schovat před sluncem, perfektní jídlo a rušný noční život. Pokud se rádi procházíte po pláži, je pro vás Koh Samui tím pravým místem. Kochejte se krajinou a načerpejte síly v některém z mnoha plážových barů. Pořádný kus historie objevíte rovněž v buddhistických chrámech. Prozkoumejte pravou divočinu v srdci ostrova a navštivte sladkovodní vodopády, v nichž se můžete dokonce vykoupat.

Reklama

Odkud? S kým? Kdy? Tipy na dovolenou na ostrově Koh Samui + letenky

  • Odkud? Na ostrov Koh Samui se pohodlně dostanete z Vídně. Na Pelikánovi jsou letenky často nastaveny tak, že cestou na Koh Samui je nutné přestoupit v Bangkoku.
  • S kým? Nejlepší spojení mezi Vídní a ostrovem Koh Samui zajišťují dvě letecké společnosti – exkluzivní 5* dopravce EVA Air a Emirates v kombinaci s Bangkok Airways. Na těchto letech získáte plný servis a standardní sedadlo, kde je k dispozici i kvalitní multimediální zábava.
  • Kdy? Stejně jako většina míst v jižním Thajsku má i Koh Samui dvě roční období – suché a deštivé. Počasí na Koh Samui se liší od počasí na ostrovech na druhé straně pobřeží. Pokud chcete slunečné a příjemně teplé podnebí, nejlepší dobou pro návštěvu Koh Samui je období od prosince do února, tedy období sucha. Tato doba je samozřejmě také hlavní sezónou, takže zde bývá rušno.
  • Co je v ceně? Zpáteční let, všechny poplatky, příruční zavazadlo do 5 kg a odbavené zavazadlo až do 46 kg. Jestli se na Koh Samui chystáte na delší dobu nebo plánujete nákupy, rozhodně doporučujeme cestovat alespoň s jedním podpalubním zavazadlem.

Akční letenky do Thajska

Ubytování na ostrově Koh Samui: nejrušnější lokalitou je Chaweng

Ostrov Koh Samui je z hlediska cen ubytování opravdu rozmanitý. Nejlevnější přenocování najdete v turistických ubytovnách, soukromých vilách k pronájmu i luxusních hotelových resortech s bazény. Průměrná cena za noc pro dva se v přepočtu pohybuje zhruba od 470 do 700 Kč.

Podobně jako ve většině exotických destinací se i na Koh Samui můžete ubytovat opravdu výhodně. Zkontrolujte ceny a rezervujte si hotel prostřednictvím Pelikána. Tipy na ubytování najdete v této praktické mapě:

Dovolená na ostrově Koh Samui: co potřebujete ke vstupu?

Thajsko zrušilo již v listopadu 2022 všechna vstupní opatření související s koronavirem. Cestujeme tam stejně snadno jako před pandemií. Potřebujete tedy pouze platný cestovní pas a vízum. To dostanete automaticky po příjezdu do země.

Koh Sa

Co dělat, vidět a zažít na ostrově Koh Samui?

1. Půjčte si skútr

Nejlevnějším způsobem dopravy po ostrově je nepochybně skútr. Půjčovnu najdete na každém rohu, možná i přímo u vašeho hotelu, stačí se jen poptat. Půjčit si jej můžete klidně i na týden. Jediným dodatečným nákladem je palivo, které je cenově úplně jinde, než u nás v Evropě. Skútrem můžete projet ostrov skrz na skrz a ještě si přitom užijete úchvatné výhledy. Je to levné a cool. Ovšem předtím, než si ho půjčíte, nafoťte si ho, aby se nestalo, že by od vás někdo při jeho vrácení požadoval poplatek za způsobené škody, které ale vy na svědomí mít nebudete.

Koh Samui

2. Na každý den jiná pláž

Nezůstávejte jen na svém písečku. Dejte si závazek, že každý den navštívíte jinou pláž! Na Koh Samui jsou jich desítky a každá je něčím výjimečná. Jsou písčité, velkolepé a lemují je kokosové palmy. Některé jsou tiché, jiné zase plné života. Tyhle doporučujeme všemi deseti: Chaweng, Lamai, Choeng Mon, Thongtakian, Maenam, Lipa Noi a Bophut. A chcete znát i pár takových, které nejsou populární, ale jsou super? Zkuste Silavadee, Kamalaya, Banyan Tree Samui a Coral Cove.

Koh Samui

Koh Samui

Koh Samui

Koh Samui
Zdroj mapy: www.kohsamuipoint.com

3. Dejte si street food

Thajská kuchyně je famózní. Ať už jste si jídlo koupili v pouličním stánku, v ošuntělé restauraci za rohem nebo v prvotřídní restauraci vašeho hotelu. Nám se osvědčilo jednoduché pravidlo. Čím hůř vypadala restaurace, tím víc nám chutnalo. Opravdu. Den jsme začínali masovou pálivou polévkou s krevetami nebo kuřecím masem. Na oběd rýžové řízečky s kešu oříšky, mořskými plody, proslavenými pod názvem Pad Thai, na večeři pak rybu a jako dezert čerstvou kokosovou zmrzlinu. Dáme vám pak ještě jednu radu – ochutnávejte od každého a hodně.

Koh Samui

Koh Samui

Koh Samui

4. Masáž na pláži musí být

Masáž celého těla s výhledem na moře je něco, co si můžete dopřát každý den. Cena za jednu 90minutovou masáž je jen zlomek toho, na co jsme zvyklí v Evropě. Masérky jsou zde opravdu šikovné. Najdete je na každém rohu, všechny vás budou ochotně zdravit a nabízet vám nejlepší cenu. Vyberte si místečko s výhledem na moře, tyto masáže vás dokonale uvolní a zaručeně opět postaví na nohy.

5. Velký Buddha a Shiva

Dvanáct metrů vysokou sochu zlatého Buddhy si určitě nenechte ujít. Nachází se na ostrůvku Wat Phra Yai v severovýchodní části ostrova. Byla zde postavena roku 1972 a nepochybně patří mezi největší atrakce ostrova. Jediné, co musíte vědět je, že na těchto místech je třeba se chovat uctivě. Mniši žijící v klášterech jsou velmi klidní lidé a turisté na posvátných místech musí dodržovat pravidla. Například nemít odhalená ramena nebo mít šaty s délkou nad kolena. A určitě nevynechejte ani 18rukou sochu boha Shivy, kterou najdete poblíž zlatého Buddhy.

Koh Samui

6. Zvířecí farmy

Mnoho lidí se tu projíždí na slonech, krmí je, ale my jsme se tomuto trendu chtěli, z úcty k těmto krásným zvířatům, vyhnout. Mnohá totiž žijí v nehostinných podmínkách a nechtěli jsme v tom podporovat jejich majitele. Spíš jsme se vydávali na farmy jiných exotických zvířat. Asi největší dojem na nás udělala hadí farma, potom pavoučí a nakonec farma motýlí. Ale pokud se těchto zvířat bojíte, klidně je vynechte.

Koh Samui

7. Sladkovodní vodopády

Na ostrově se nachází množství vodopádů, z nichž za zmínku určitě stojí dvojice s názvem Na Muang. Najdete je zhruba 12 km jihovýchodně od zálivu Nathon. Jeden z nich nabízí i parádní zážitek a zároveň možnost schladit se. Voda totiž padá do jednoho velkého přírodního bazénu.

Koh Samui

8. Hin Ta a Hin Yai

Místo, které proslavila příroda. Ano, přesně tak. Jde o přírodní úkaz nacházející se na jižním pobřeží Koh Samui. O co jde? Najdete tu dvě skály, přezdívané Hin Ta a Hin Yai, tedy dědeček a babička. A pokud čekáte, že jim tato jména byla přiřknuta proto, že v jejich tvarech spatříte dva moudré staré obličeje, jste na omylu. Dědeček a Babička jsou skály, které proslavila jejich podobnost lidským genitáliím.

Koh Samui

9. Národní park Angthong

Na tohle místo máme nejkrásnější vzpomínky. Katamaránem nebo jinými loděmi vás vezmou na místo, kde jsou stovky ostrovů, nádherně průzračná voda a jediné, co vás bude zajímat, je, na které pláži se vykoupete a pod kterou palmou si pak oddychnete. Pro nás je to určite nejfotogeničtější místo Thajska. Ale to už posuďte sami. A ještě jedna důležitá informace na závěr. Fakultativní výlet zařídíte přímo v hotelu nebo případně ve kterékoliv turistické kanceláři na ostrově – vezmou vás tam za poměrně slušné ceny a přitom během celého výletu zažijete i kajakování, šnorchlování a výstup na nejvyšší bod Národního parku Angthong.

Koh Samui

Koh Samui

10. Ostrovy Koh Tao a Koh Pha Ngan

Určitě si na dovolené naplánujte pár dní i na fakultativní výlety. Mezi ty nejoblíbenější patří výlety na nedaleké ostrovy Koh Tao a Koh Pha Ngan. Koh Tao je rájem pro potápěče. Najdete tu korálové útesy a ceny ubytování i jídlo jsou velmi příznivé. Koh Pha Ngan je zase rájem pro ty, kteří milují zábavu. Každý měsíc se tu při úplňku pořádá tzv. Fullmoon Party. Obrovská párty za měsíčního svitu, během níž se masy lidí přesunou na pláž a za hlasité hudby tancují až do brzkého rána.

Doprava na Koh Samui: půjčte si skútr nebo se přepravujte Songthaew taxíky

Nejlevnější způsob dopravy po ostrově je nepochybně skútr. Půjčovnu najdete na každém rohu, možná je i přímo ve vašem hotelu, stačí se zeptat. Půjčte si skútr klidně i na týden, je to levné. Jediné dodatečné náklady budete mít s palivem. To je cenově mnohem výhodnější než v Evropě a navíc ho koupíte téměř na každém rohu. Domácí jej totiž prodávají u každé hlavní cesty s označením GASOLINE.

Koh Samui

Tuktuky jsou levné a rychlé

Kromě skútrů se můžete nechat přepravovat také taxíky Songthaew, což je něco jako sdílené vozy tuk-tuk, do kterých se vejde více než 10 osob. Jezdí po celém ostrově, ale nemají žádný jízdní řád. Můžete si stopnout kdekoli. Stačí se s řidičem dohodnout na cíli a ceně cesty. Před vystoupením nezapomeňte zazvonit na zvonek, který řidiče upozorní, že má zastavit v cíli.

Taxíky mohou být dražší, ale jsou pohodlné (najdete je kdekoli a kdykoli). Mějte však na paměti, že taxikáři nejsou příliš ochotní s turisty smlouvat. Pokud se přesto rozhodnete pro pohodlí, raději se předem zeptejte na cenu cesty, abyste při placení nebyli překvapení.

Pronájem auta je poměrně drahý. Auto si můžete půjčit u velkých mezinárodních společností, jako je Hertz nebo Kayak, ale také u místních společností. Legální pronájem auta na ostrově Koh Samui vyžaduje mezinárodní nebo thajský řidičský průkaz. Ačkoli místní společnosti nemusí kontrolovat, zda ho máte, u velkých společností je to samozřejmost. Při půjčování auta se ujistěte, že má pojištění, protože provoz na Koh Samui je dost šílený.

3 tipy na pojištění, které ochrání tvé zdraví i peněženku

Pelikán není jen prodejce letenek a výhodných zájezdů. Nabízí také různé doplňkové a zejména užitečné služby a spolupracuje s TOP partnery v různých oblastech. Jednou z nich je i cestovní pojištění, které je dnes pro drtivou většinu cestovatelů naprostou samozřejmostí již při rezervaci letenky. Proč?

Takže, představ si, že máš koupenou letenku, ale před odletem:

  • nečekaně onemocníš s minimálně 5denní léčbou (i bez pobytu v nemocnici),
  • utrpíš úraz s následky, které ti nedovolují odletět,
  • tvá přítomnost doma je nezbytná kvůli nemoci nebo smrti rodinného příslušníka,
  • otěhotníš,
  • vznikne ti značná škoda v důsledku živelné pohromy,
  • ztratíš svoji práci ne z vlastního zavinění,
  • musíš řešit rozvod,
  • neobstojíš u maturity nebo státnic,
  • nedostaneš víza.

V první řadě by nás upřímně mrzelo, že musíš svůj let zrušit. Na druhé straně bychom ti s radostí oznámili, že pokud máš pojištění STORNO a jsi schopen/a se prokázat potvrzením dané události (kvůli které nemůžeš cestovat), za nepřeletěnou část tvé letenky se ti vrátí peníze. Úžasnou výhodou je i to, že stornovat mohou také všichni ostatní pojištění rodinní příslušníci, kteří s tebou cestují/měli cestovat a další 3 pojištění spolucestující bez rodinného vztahu.

Pojištění Pelikán

Pokud ti jde pouze o proplacení letenky, tak je to opravdu top nabídka. Ale ještě větší jistotou je ISTOTA, a to není jen prázdná slovní hříčka. Na tu totiž můžeš spoléhat i tehdy, když ti vznikne škoda ne přímo v důsledku nemožnosti odletět. Pro většinu cestujících je nejsilnějším důvodem ke koupi tohoto pojištění proplacení léčebných nákladů a následků po úrazu. Platí však i v jiných různých nečekaných a nepříliš příjemných situacích, jako například problémy se zavazadly, zpoždění dopravního prostředku, potřeba pátrání nebo záchrany nebo poškození zdraví a majetku třetích osob. Třešničkou na dortu je už jen to, že ISTOTA obsahuje i pojištění STORNO a dalších 15 důvodů stornování letenky.

Pojištění Pelikán

Do třetice zde máme ještě jeden zajímavý tip a v podstatě novinku. Představ si, že si u nás koupíš akční letenku, která tě vyjde do 2 500 Kč. Přijde den D, dlouho očekávaná cesta, ale tvou radost nakonec zmírní tříhodinové zpoždění letu. Možná ti tato nepříjemná událost nepřekazí žádné plány, ale ruku na srdce, stejně by tě určitě potěšila nějaká útěcha. Co řekneš například na kompenzaci v hodnotě 5 000 Kč? Není to překlep. Není to žádné spekulantství. Žádná finanční fata morgána. Jedná se o novinku, kterou máš na dosah ruky díky čerstvé spolupráci Pelikan.cz se společností Koala.

Pojištění proti zpoždění letadla

Všechny tři typy pojištění můžeš objednat společně s letenkou Pelikána. STORNO i ISTOTU si ale případně objednáš i dodatečně ve Správě objednávky, stačí se přihlásit a zadat požadavek.

Máš své tipy na Koh Samui? Sem s nimi

Pokud máš pocit, že jsme na něco důležitého nebo praktického zapomněli, klidně nám napiš zprávu nebo ještě lépe, doplň náš článek něčím užitečným v komentářích pod ním. Děkujeme 🙂

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (4 votes)
Klikněte pro komentář
Nahoru