Connect with us
Bryce Canyon

Cestopisy

Pelipeckovní roadtrip po USA: 15. díl – Bryce Canyon

Pelipeckovní roadtrip po USA: 15. díl – Bryce Canyon

Pouhé dva týdny do konce našeho šíleně náročného roadtripu naštěstí neznamenaly, že to nejlepší už máme za sebou. I přesto, že už nám zlomil srdce odjezd z New Orleans, Monument Valley, Yosemitu nebo Grand Canyonu, stále jsme dostávali další a další příjemné facky ohromení. Jednou z nich byl i Bryce Canyon. Naprosto nechápeme, jak je možné, že se o něm u nás téměř nemluví. Pokud budete mít možnost, neomezte své výlety v Utahu jen na Národní park Zion nebo Arches. Bryce Canyon vám určitě nezůstane nic dlužný.

Reklama
Výhled na Bryce Canyon

Legenda o Bryce Canyonu

My osobně jsme měli Bryce Canyon v oblibě ještě předtím, než jsme do něj vůbec vstoupili. Zejména kvůli legendě o jeho původu. Indiánské kmeny Paiute věřily, že všechny ty kamenné postavičky, které zde můžete spatřit, byly kdysi lidé, kteří rozhněvali bohy. A jak už to tak bývá, neradno dráždit hada bosou nohou – bohové proměnili marnivé obyvatele v kámen. Když jsme se pak osobně důkladně zadívali na všechny ty pískovcové sloupy, nedali bychom ruku do ohně za to, že by na tom nemohl být kousek pravdy…

Pískovcové figury v Bryce Canyon.

Red Canyon

Pokud nebudete do oběda vyspávat kocovinu z předešlé noci v Las Vegas, určitě toho stihnete víc než my. K Bryce Canyonu totiž vedou dvě cesty. Jedna rychlejší, napříč oblastí Red Canyon, a jedna pomalejší, přes Národní park Zion. Měli jsme v plánu stihnout i ten slavný Angel’s Point v Zionu, ale čas byl neúprosný. Zklamání z vynechání Zionu nám ale Red Canyon vynahradil poměrně slušně. Zejména pak scénická cesta č. 12, která přes něj vede. Provezla nás kolem náhorních plošin, malých kaňonů a skrz obrovské rudé balvany, do kterých lidé udělali otvory pro průjezd aut. Očekávat, jestli se to na nás náhodou zřítí nebo ne, byl opravdu zážitek.

Scénická cesta č. 12 skrz Red Canyon.

Bryce Canyon

Nečekali jsme mnoho, ale jak už to tak chodí, právě tehdy je toho k dostání hromada. A nejen hromada kamení, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pro svou vyhlídku jsme si mohli vybrat hned z několika stanovišť, ke kterým je snadná dostupnost autem i pěšky. Stačilo následovat značky. Nejznámějšími z nich jsou Paria View, Bryce Point, Sunset Point, Sunrise Point a Inspiration Point. Paradoxně Inspiration Point byl pro nás nejméně inspirativní, protože jsme měli skrz stromy nejhorší výhled. Jediné, co nás tam těšilo, byla krotká srna s mládětem jako z pohádky o Bambim. Za to o pár kilometrů vzdálenější Bryce Point nám vzal dech. Sedli jsme si na okraj útesu, sledovali neúprosný západ slunce, který olizoval pískovcové postavy, a předstírali, že ta slza v oku je z nějakého smítka, a ne z dojetí kvůli té nádheře, která nás obklopovala. V určitém smyslu nám to přišlo ještě velkolepější než samotný Grand Canyon.

Výhled z místa Bryce Point

Pokud se rozhodnete v těchto končinách nocovat, fungují tam celoročně jeden až dva kempy. Vychází to na 20 dolarů za noc, celkem až pro 6 dospělých lidí ve třech stanech a dvou autech. Pro baťůžkáře s omezeným rozpočtem ideální. Jestli na tohle spaní na karimatce moc nejste, zadejte do GPSky Bryce Canyon Lodge. 114 pokojů je tam rozděleno mezi staré, ale útulné apartmány, motelové pokoje a chatičky, téměř všechny s nezapomenutelným výhledem. Tak přívětivé ceny jako v kempu už ovšem nečekejte. Hned po snídani doporučujeme vyrazit prozkoumat ty kamenné figury zblízka. Přes kaňon vedou úzké cestičky, které můžete prozkoumat po svých, na kole nebo dokonce na koni. Právě koňské túry jsou zde i přes poměrně vysoké ceny jedny z nejpopulárnějších. Vybrat si můžete mezi dvou (65 dolarů/osoba) a tříhodinovou trasou (90 dolarů/osoba). Například k Amfiteátru Bryce, kde mimo jiné pravidelně probíhá rangery komentované sledování noční oblohy.

Jezdci na koních v Bryce Canyon.

* Uvedené ceny odpovídají roku 2017, takže počítejte s jejich případnou změnou.

Akční letenky do USA

Předchozí díly a další pokračování:

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru