Connect with us
Sardinie

Cestopisy

Sardinie – 10 důvodů, proč žije v tolika srdcích (+ tipy na letenky od 1 369 Kč)

Sardinie – 10 důvodů, proč žije v tolika srdcích (+ tipy na letenky od 1 369 Kč)

Už jsme psali o největším ostrově Středozemního moře, Sicílii, nyní je na řadě ten druhý největší, Sardinie. Nachází se mezi Itálií, Španělskem, Francií a Tuniskem, a paralelně také v srdci mnoha turistů, kteří měli to štěstí ji navštívit. Co je tam tak hezkého? Slunce, moře a klid. A dalších 10 věcí, které shrneme právě teď. P.S: Sardinie je peckovní destinací, kde si až do října užiješ parádní počasí. Navíc teď pořídíš letenky za super ceny.

Reklama

Akční letenky na Sardinii

1. Nuraghy

Stavby pocházející z bronzové doby. Není to něco, za čím přijedeš, podíváš se, vyfotíš, hodíš na Facebook a vrátíš se na hotel. Potkat je můžeš v podstatě kdykoli, jsou totiž po celé Sardinii. Je jich asi 7000. Pravděpodobně byly postaveny původním obyvatelstvem Sardinie, oni se jinak rovněž jmenovali Nuraghové.

Je fakt úžasné vidět, že tyto megality, které příroda často zkoušela, stále stojí hrdě a pevně, možná i věčně…?

Sardinie

2. Alghero

Z krásy tohoto středověkého města lidem často padají brady. Jezdí sem opravdu mnoho turistů. V červenci a srpnu se tak může dočasně zvýšit počet jeho obyvatel až 4krát. Alghero má ale silnou osobnost a nedovoluje cestovnímu ruchu ovlivnit jeho původní středověkou atmosféru.

Kolikrát jsi už seděl v kavárně v historickém centru nějakého krásného města? Toto je povinná činnost i v Algheru. Uvidíš, bude to výjimečné. Potom se odpočatý můžeš vydat k objevování pláží a krás nedaleké riviéry del Corallo.

Sardinie

3. Bosa

Připrav se na to, že budeš muset obcházet fotící lidi a že pak i ty budeš obcházen během toho, co budeš fotit. Znáš dětské kresby barevných domů, které stojí těsně vedle sebe vyskládány na kopečku? Tak Bosa je přesně taková. Pokud se bude dát, zůstaň v tomto městě až do večera, jeho západ slunce se vážně vyplatí vidět.

Ale proč ti vlastně cokoli o Bose píšeme? Fotka níže prozrazuje mnohem víc…

Sardinie

4. Cagliari

Palazzi, Vespa, rušné kavárny… Cagliari je hlavní a největší město Sardinie. Toto přístavní město se dělí na 2 části: na kopci je stará část (sem patří také Castello, které je oblíbené pro svůj výhled), u břehu je nová část. Tvůj výlet bude stoprocentní tehdy, když se sem dopravíš lodí. Přestože Tunisko je blíže než Řím, Cagliari je nejitalnější město Sardinie.

Sardinie

5. Smaragdové pobřeží

Jestli jsi zastáncem luxusních dovolených, Smaragdové pobřeží, tedy Costa Smeralda je pro tebe. Ale význam slova luxus jsme mysleli vážně. Jak všichni víme, k tomu patří i to, že tvoje peněženka může luxusně zhubnout. Je to totiž jedno z nejdražších měst v Evropě. Pokud by ses rozhodl přestěhovat se sem a užívat si brutální modro-zelené moře celý život, měl bys vědět, že se tady bydlí skutečně draho.

Sardinie

6. Tiscali

Tajuplná, nekaždodenní, pořádně skrytá nuraghická vesnice (samozřejmě nepředstavuj si po tím i dnes obydlenou obec)… Vznikla v 6. století př. n. l., některé zdroje uvádějí, že až v 15. století př. n. l. Její vznik, zejména stavební technika, je plná nezodpovězených otázek. Stavby jsou zde totiž jiné, než již zmíněné a na Sardinii tak typické nuraghy.

Sardinie

7. Supramonte

Čeští turisté nedají dopustit na hory. Supramonte je pohoří, vypadá velmi majestátně a obrovsky, ale není až tak vysoké – 1463 m. Je ideální i na náročnější túry. Není jen jednoduchou klidnou procházkou na hrázi.

8. Se Sartiglia

Byl jsi už někdy na karnevalu? Takovém opravdovém, ne v družině ve 3. třídě na základce. Na Sardinii je to velmi silná tradice. Sa Sartiglia ve městě Oristano je asi nejbarevnějším a nejznámějším festivalo-karnevalem na celém ostrově. Tato třídenní akce má středověký nádech a divadelního ducha.

Sardinie

9. Cala Goloritze

Není pochyb o tom, že když budeš na Sardinii, určitě vyhledáš také pláže. Luxusní paničku, Costu Smeraldu, jsme ti už zmiňovali, ale na výběr jsou i jiné. Například Cala Golorize. Turisté sem chodí nejen se osvěžit v moři, ale také pro vizuální zážitek, který tato pláž nabízí. Pláže Sardinie mimochodem patří mezi naprosto nejkrásnější v Itálii.

Sardinie

10. Letenky, jupííííí

Letěť můžeš do Alghera nebo Cagliari, a to z Norimberku, Bratislavy, Vídně nebo Prahy. Z Berlína, Vídně Prahy si to pak můžeš namířit také do Olbie. Prozkoumej všechny akční letenky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    4.5/5 - (2 votes)
Klikněte pro komentář
Nahoru