Connect with us
Bangkok

Cestopisy

Návod na bláznivý a autentický Bangkok: Jak si ho užít i během pandemie?

Návod na bláznivý a autentický Bangkok: Jak si ho užít i během pandemie?

Thajsko je miláčkem českých rekreantů a my máme velkou radost, že je opět otevřené i prostřednictvím programu Test & Go. Znamená to totiž, že plně očkované osoby jsou osvobozeny od sedmidenní karantény. Po příletu absolvuješ první noc v SHA+ hotelu, kde počkáš na výsledek PCR testu. 5. den ti bude stačit jen antigenní samotest. Následně se můžeš volně pohybovat po zemi a naplno si užíváš vše, co Thajsko nabízí. A pokud ti chyběl Bangkok stejně jako nám, přečti si náš návod, jak si ho užít i během pandemie.

Reklama

Bangkok jako tvoje vstupní brána do Thajska

Návštěva Thajska se většinou neobejde bez zastávky v hlavním městě. Byla by tožiž velká škoda ho vynechat. Bláznivý Bangkok působí chaoticky, ale má své jedinečné kouzlo. Davy lidí, pouliční stánky s jídlem, buddhistické chrámy, loďky na řece i všudypřítomné troubící tuk-tuky si nakonec přece jen zamiluješ. Akční letenky do Thajska navíc pořídíš velice levně. Do země opět létají všechny velké a tradiční aerolinky, takže se nemusíš bát, že nenajdeš dobré spojení. Pokud budeš chtít poradit s letenkou, prosím – porovnali jsme pro tebe všechny aktuální letenky do Bangkoku.

Akční letenky do Bangkoku

Začni u Královského paláce

Pokud se ubytuješ v okolí ulice Khao San Road, dojdeš k největší památce Bangkoku bez problémů pěšky. Pokud je tvůj hotel nebo hostel dál od centra, můžeš si zaplatit tuk-tuk. Na řidiče si dávej pozor a cenu si vždy domluv předem. Připrav se na každodenní smlouvání, které je součástí většiny asijských kultur. Ceny jídla se zpravidla nesmlouvají.

Vstup do Královského paláce tě bude stát cca 500 bahtů. Muži i ženy musí mít v chrámu zahalená kolena a ramena. Dovnitř tě nepustí ani v sandálech, proto si oblečení dobře připrav. Největším lákadlem areálu je nefritová soška Smaragdového Buddhy. Najdeš ji v chrámu Wat Phra Kaeo, který poznáš podle jeho zlatých střech. Architektura komplexu chrámů a parků je úžasná! Asi 10 minut pěší chůze od Královského paláce objevíš další skvost, chrám Wat Pho s obří sochou zlatého ležícího Buddhy. Socha zobrazující Buddhu vstupujícího do nirvány měří na délku téměř 50 metrů.

Co navštívit v Bangkoku? Chrámy a zahrady

Zajeď si na plovoucí trh 

Plovoucí trhy v Bangkoku rozhodně stojí za pozornost, přestože jsou velkým turistickým cílem. Uvidíš, jak kdysi vypadala výměna zboží, když v Thajsku ještě nejezdilo mnoho aut a neexistovalo moc silnic. O víkendech je otevřený trh Taling Chan, který se nachází přímo ve městě. Na tento trh je lepší jet taxíkem nebo autobusem, protože řidiči tuk-tuku tě často odvezou do obchodu svého známého nebo na jiné místo. Je to takový jejich trik na turisty.

Mnoho lidí se vydává autobusem na vzdálenější a větší plovoucí trhy Amphawa nebo Damnoen Saduak mimo Bangkok. Asi 10 kilometrů od komerčního Saduaku nalezneš další vodní trh Tha Kha. Toto místo je klidnější a nesoustředí se jen na turismus. Lidé tu skutečně obchodují mezi sebou. Dej si nějaké typické thajské jídlo a pozoruj barevný život kolem. Zážitek na tebe čeká i na klasickém trhu mimo vodní plochy! Jedním z největších trhů v Asii je Chatuchak market, kde můžeš strávit spoustu hodin a nakoupit nejrůznější věci!

Co navštívit v Bangkoku? Plovoucí trhy Chatuchak

Projdi se po Ram Buttri a Khao San Road

V oblasti slavné ulice Kaho San Road uvidíš věci, o kterých se ti ani nesnilo. Je to místo, kde naplno propuká hlavní zábava v Bangkoku. Restaurace, bary a kluby jsou všude, kam se podíváš. Alkohol tu teče proudem. 

Na jiné drogy ale zapomeň, neboť za jejich držení je v Thajsku i trest smrti! Korupce v zemi je velká a drogové mafie často spolupracují přímo s policií. Cizincům prodají drogy, informují policii a pak společně vymáhají peníze s hrozbou thajského vězení. V Bangkoku se proto měj na pozoru, aby ses nějakým nedopatřením nedostal do problému.

Na Khao San Road to zkrátka žije! Potkáš tu prostitutky, transvestity, falešné výrobce studentských průkazů, masérky i zápasníky thajského boxu. Nebudeš věřit vlastním očím, co se v místních klubech odehrává. Můžeš si být jistý, že Bangkok nikdy nespí!

Co navštívit v Bangkoku? Ulice Khao San Road

Do finanční čtvrti Silom se jednoduše dopravíš metrem nebo nadzemní dráhou Skytrain. Žije a pracuje zde mnoho bohatých lidí. V Silomu narazíš na mnoho velkých obchodních center, kam se můžeš vypravit za nákupem levné elektroniky. Zajdi se podívat např. do nákupního střediska Siam Mall.

Od mrakodrapů a kanceláří snadno utečeš do nedalekého příjemného parku Lumphini. Všudypřítomná zeleň a jezírka jsou oázou klidu rušného Bangkoku. Z výškových budov v okolí budeš mít skvělý výhled na město! Pokud se neubytuješ v jednom z luxusních hotelů, zajdi si aspoň na drink do střešních barů. Oblíbený je zejména Red Sky Bar nebo Vertigo Grill and Moon Bar s 360˚ výhledem.

Co navštívit v Bangkoku? Noční Bangkok Noční

Objev čínskou čtvrť China Town

Večer se vydej na jídlo do čínské čtvrti. Na ulici Yaowarat Road se odjakživa servírují ty nejlepší pouliční speciality. V čínské čtvrti uvidíš také spoustu obchůdků, kde si nakoupíš zajímavé čínské suvenýry. Jestli jsi ještě v Asii nevyzkoušel/a milovaný i nenáviděný durian, tak máš nyní jedinečnou možnost. Toto tropické ovoce má velmi silnou vůni a jeho přeprava je proto zakázaná, např. i ve veřejné dopravě. Nezapomeň navštívit ani čínské chrámy. Doporučujeme ti též svatyni Erawan, kam místní lidé nosí květiny.

Co zažít v Bangkoku? Street food

Noční osvětlení v Bangkoku

Soi Cowboy

Na této adrese nalezneš hlavně zábavu pro dospělé. Uvítají tě silně zářící neonová světla barů a klubů, díky kterým se budeš cítit jako na karnevalu. I ta nejtmavší noc se promění v den. Objednej si lahodný drink, pobav se a nech se vtáhnout do tohoto šíleného světa nekončící zábavy.

Bangkok

Bangkok a pravá thajská masáž 

Thajsko bys jistě neměl/a opustit bez návštěvy salonu a vyzkoušení thajské masáže. Bangkok je samozřejmě centrem všech možných služeb. Cena by se měla pohybovat do 250 bahtů. Velmi nás překvapilo, že je thajská masáž trochu bolestivá, neboť masérka ti do těla „boří“ lokty i kolena. S několika výkřiky se to však dalo vydržet a po hodině masáže jsme se nakonec cítili skvěle.

Na ulici Rambuttri se po masáži můžeš nechat zkrášlit a dopřát si např. manikúru, pedikúru nebo nejrůznější čištění pleti. Na pedikúře jsem dostal zdarma masáž zad a hýždí. Nevím, zda to byla normální součást procedury, ale bylo to příjemné.

Co zažít v Bangkoku?Thajskou masáž

Na výlet do města Ayutthaya

Město Ayutthaya se nachází asi 80 kilometrů od Bangkoku. Snadno si tam lze udělat pěkný jednodenní výlet. Starodávné ruiny, budhistické chrámy a sochy vytváří jedinečný historický komplex. Chrám Wat Lokkayasutha se pyšní sochou ležícího Buddhy. Součástí areálu jsou i krásné parky a palác Bang Pa-In umístěný na jezeře. Velké pozornosti se těší známá hlava Buddhy v kořenech stromu.

Mezi památkami se budeš nejlépe pohybovat na kole nebo tuk-tukem. Jestli máš víc času, zůstaň v Ayutthaya přes noc. Místo je v porovnání s Bangkokem mnohem klidnější a dýchne na tebe skvělou energií!

Bangkok

Bangkok je o skvělém jídle. Co zde ochutnat?

Bangkok je samozřejmě známý také jídlem! Thajská kuchyně je zaslouženě jednou z nejznámějších na celém světě. Můžeš se zúčastnit i mnoha nabízených kurzů vaření a naučit se připravovat například výborné zelené kari! V Evropě se „street food“ chápe zejména jako stylové a trendy jídlo, které je hlavně mimořádně fotogenické. V Thajsku vypadá street food naopak exoticky, lákavě a je levný. V každém stánku můžeš ochutnat něco nového a každý z nich tě překvapí svou tajnou ingrediencí. Dej si kuře na všechny způsoby, jako dezert pak čerstvé pikantní jahody a určitě vyzkoušej i smažené kobylky nebo štíry! Mix chutní je prostě božský.

Po které specialitě sáhneš ty?

  • Opilý krab vypadá jednoduše, ale mnozí jej doporučují jako velmi chutnou krabí delikatesu.
  • Dobře ochucená rybí polévka zahřeje a zaplní žaludek.
  • Hor Mok Khanem Krok je jakýsi curry pudink, který ti krásně naservírují.
Bangkok

Věděl/a jsi, že Bangkok…?

Když se řekne Bangkok, někdo si představí krásné chrámy, jiný zase plovoucí trh nebo párty. Co by sis však představil/a, když uslyšíš „Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahinthara Yutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udem Ratchaniwet Mahasathan Amonphiman Awatansathit Sakkathattiya Witsanukamprasit“? Ano, čteš dobře, toto je celé jméno města Bangkok, které bylo zařazeno do Guinnessovy knihy rekordů jako nejdelší jméno jakéhokoli místa na světě.

Socha v Bangkoku

Jak se dostat z letiště do centra Bangkoku?

Letiště Suvarnabhumi

Letiště Suvarnabhumi se nachází asi 25 kilometrů východně od centra Bangkoku. Je největším letištěm v Thajsku.

Z letiště Suvarnabhumi vlakem do centra Bangkoku:

  • Airport Air Link je vlak spojující letiště s centrem města. Zastávka ve městě se jmenuje Phaya Thai Station.

Z letiště Suvarnabhumi autobusem do centra Bangkoku:

  • Odvézt se můžeš i veřejnou dopravou. Autobusy odjíždějí z dopravního centra (Transport Center), na které tě ​​vezme shuttle bus.

Letiště Don Mueang

Letiště Don Mueang je měší, obsluhuje hlavně lowcostové lety jihovýchodních asijských přepravců a domácí lety.

Z letiště Don Mueang vlakem do centra Bangkoku:

  • Z letiště jezdí vlak na hlavní vlakové nádraží Hua Lamphong v centru města. Cesta trvá asi hodinu.

Z letiště Don Mueang autobusem do centra Bangkoku:

  • Do města se dostaneš díky BTS (Bangkok Mass Transit System), který je také znám jako Skytrain nebo MRT (Metropolitan Rapid Transit), což je vlastně metro. Z letiště Don Mueang se na nejbližší zastávku BTS nebo MRT dostaneš autobusem A1 na zastávku Mo Chit. Tato cesta trvá asi 20 minut.
Co navštívit v Bangkoku? Chrámy

Co dělat, zažít a vidět v Bangkoku?

Bangkok je přímo posetý chrámy a svatyněmi a absolutní jednotkou je Grand Palace. Již od roku 1782 zde sídlí královská rodina, na kterou jsou Thajci mimořádně pyšní. Dalším místem je chrám Wat Pho, kde se začala psát historie thajských masáží. Největším lákadlem je zde ležící pozlacený Buddha s délkou 45 metrů a výškou 15 metrů. Rozhodně nevynechej ani chrám Buddhy, jehož socha váží více než 5 tun. Když ho chtěli přemístit jeřábem, byl tak těžký, že se lano přetrhlo, socha spadla a rozbila se. Nakonec se zjistilo, že se rozbil jen její vnější obal a skutečná socha byla ukryta uvnitř. Socha se skládá z 5,5 tuny čistého zlata.

Royal Grand Palace (Královský palác) a chrám Wat Prakeaw: Postavené v roce 1782 a 150 let obydlené Thajskými králi. I dnes jsou ukázkou krásné architektury a spletitých detailů. Je zde uchována socha Smaragdového Buddhy, vytesaná z jediného kusu smaragdu.

Bangkok

Wat Arun (Chrám Svítání): Věžovitá silueta chrámu je jedním z nejtypičtějších pohledů v jihovýchodní Asii. Byla postavena v první polovině 19. století ve starověkém khmérském stylu. Pokrývá ji květinový vzor zdobený glazovaným porcelánem.

Bangkok

Plovoucí trhy Damnoen Saduak: Tento trh je pionýrem všech plovoucích trhů. I navzdory stoupajícímu počtu turistů poskytuje dokonalý autentický zážitek. Čerstvé ovoce, zelenina, květiny a místní dobroty. Toto místo musíš zažít.

Bangkok

Chinatown: Barevné, exotické a chaotické místo zároveň, plné stánků a zlatnictví. Čínský nový rok a Vegetariánský festival toto místo vždy rozproudí na maximum.

Bangkok

Khao San Road: Jestli má být Bangkok městem, kde východ vítá západ, pak známá Khao San Road je místem jejich vřelého setkání. Elegantní kluby, lákající stánky, koktejlové bary. Tady to žije nonstop. Krátká ulice je rovněž známá levnými hostely a trochu nevšednějším jídelníčkem – pečenými štíry a jinými brouky. Jsi dost odvážný/á?

Bangkok

Bangkok a TOP výlety

Na kole s průvodcem

Poznej během celodenní jízdy na kole pomalejší a zelenější tvář Bangkoku. Doprovázet tě bude profesionální průvodce a těšit se můžeš i na oběd v místní restauraci.

Bangkok

Plovoucí trhy

Vydej se na dva oblíbené trhy, plovoucí Amphawa a Maeklong. Celodenní výlet zahrnuje také noční plavbu kanály. Název Maeklong už napovídá, že nepůjde o jen tak obyčejný trh. Nachází se kousek od Bangkoku a samozřejmě i zde najdeš čerstvou zeleninu, ovoce, mořské plody a různé jiné dobroty. Projdi se po tomto malém místním trhu a vychutnej si chvíli klidu od jinak všudypřítomných prodavačů suvenýrů. Když však uslyšíš vlak a jeho troubení, měj se na pozoru! Trh je umístěn přímo na kolejích s pravidelným vlakovým provozem.

Bangkok

Royal Grand Palace

Nejvýznamnější památka Bangkoku – Royal Grand Palace s návštěvou trůnního sálu, korunovačního sálu a dalších. Zažij to nejlepší z města.

Ubytování v Bangkoku

Pokud hledáš výhodné ubytování, můžeš jej rezervovat přímo přes Pelikána. Pelikán se totiž kamarádí s největším prodejcem ubytování na světě (booking.com) a ty tak budeš mít zaručeně z čeho vybírat.

Bangkok

Užitečné mobilní aplikace v Bangkoku

Grab – taxi v Bangkoku

Tato aplikace je Uberem jihovýchodní Asie včetně Thajska. Když si zastavíš taxi na ulici, může to být předražené. S Grab budeš vědět cenu jízdy předem.

Bangkok

Maps.me

Super offline mapa pro navigaci ve městě.

Bangkok

Eatigo

Aplikace s restauracemi v okolí a slevami až do 50 procent, pokud si stůl rezervuješ v určitých časech přes aplikaci.

Bangkok

Co si vzít s sebou do Bangkoku?

Zpříjemni si delší cestu letadlem díky přizpůsobivému infinity polštářku, který si můžeš vzít všude s sebou.

Pelimart.cz

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (1 vote)
Klikněte pro komentář
Nahoru