Connect with us

Tipy

Půjčení auta v zimě? Těchto 6 rad vám pomůže

Půjčení auta v zimě? Těchto 6 rad vám pomůže

Plánujete si pronajmout auto do sněhu? Správný výběr může znamenat citelný rozdíl při jízdě bez zbytečných komplikací. Pronájem auta během zimních měsíců v chladných destinacích většinou zahrnuje škrabku a kartáč na led. Zásobeni byste měli být i dostatečným množstvím nemrznoucí stírací směsi a též se pojistěte i dobrým tlakem v pneumatikách. Co už neovlivníte jsou neočekávané změny počasí a nevyzpytatelní jezdci na cestách. Proto se raději dobře připravte. Přinášíme vám tipy na půjčení auta v zimě.

Reklama

Pronajměte si vozidlo s brzdami s protiblokovacím systémem

Někteří řidiči by vám poradili pronajmout si na jízdu sněhem vozidlo s pohonem všech čtyř kol, což nemusí být zlý nápad. Ale nepředpokládáte-li, že se budete brodit sněhem uprostřed vánice, většinou není potřeba si za takové auto připlácet. Většina nových vozidel je dnes na přední pohon a zvládá jízdu v mírném sněhu bez větších potíží. Přesvědčte se, že máte auto s protiblokovacím brzdným systémem.

Vyberte si to, na co jste zvyklí

Kromě funkcí, jako je pohon všech kol a protiblokovací brždění, se ujistíte, že při jízdě pronajatým automobilem, který jste si vybrali, se s jeho velikostí cítíte pohodlně a sebejistě. Pokud jste zvyklí na sedan, přechod na SUV znamená přizpůsobení se v mnoha bodech. Vyšší sezení a obtížnější řazení můžou váš výlet zkomplikovat. Držte se raději toho, na co jste zvyklí.

Dobře se připravte

I když si půjčíte auto, které je totožné s tím, jaké máte doma, udělejte si pár koleček ještě na parkovišti, abyste se aklimatizovali s vlastnostmi vozidla. Zjistíte, jak přejít na pohon všech kol, pokud to budete později potřebovat a nastavíte si zrcadla. Obeznamte se s poplašnými funkcemi, jako například s pípnutím při mrtvém bodu, aby vás na cestě nevylekaly. Zapněte GPS a nastavte si zvukové pokyny, abyste nemuseli spouštět oči z vozovky a ruce z volantu. Pokud se nebudete cítit pohodlně na parkovišti, nebudete se tak cítit ani uhánějíc po dálnici.

Zpomalte

Zpomalte. Nechávejte mezi vámi a autem před vámi mnohem víc prostoru, než jste zvyklí. V nepříznivých jízdních podmínkách by měla mezi dvěma auty být šedesátisekundová mezera. Při rychlosti nad osmdesát kilometrů za hodinu doporučují odborníci mezeru i 150 metrů. Ano, téměř jako fotbalové hřiště. Nezapomeňte též, že na cestu do cíle potřebujete v zimě mnohem více času.

Buďte připravení na všechno!

Pravidelně si kontrolujte stav své nádrže. Nechcete zůstat bez paliva někde uprostřed zácpy nebo při uvíznutí. Palivo kromě jiného znamená i teplo v autě. Přikrývka, baterka, několik lahví vody, nějaké občerstvení, teplé oblečení a přenosná nabíječka na telefon nebo powerbanka. V případě, že se ocitnete v méně osídlené oblasti s množstvím sněhu, můžete si předtím hodit do kufru i lopatu ze železářství.

Mějte po ruce číslo asistenční služby a ujistěte se, že máte dobré pojištění. Přečtěte si důležité informace o vašem pojištění ještě přes odjezdem, protože vaše kreditní karta může v případě poškození pokrývat škody. Jízda autem v zimě si vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Má ale své výhody. Když bezpečně dorazíte do svého cíle, můžete volant vyměnit za sáňky, lyže nebo kluzák a sjet kopec zábavnějším způsobem.

Pelipecky.sk, Viktória Bellová

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář
Nahoru