Cestopisy
6 tipů, kam se v USA vydat za nejlepšími plody moře
Obsah článku
Spojené státy jsou světově známý ráj pro milovníky vynikajících žebírek, šťavnatých křidélek a nezapomenutelných burgerů. Co je ale nejlepší alternativa, zejména teď v létě, když už se všech těch kalorických bomb přejíte? No přece plody moře! V našem článku vám dáme pár tipů, kam se vydat za těmi nejlepšími.
Seattle, Washington
První zastávkou všech milovníků „seafoodu“ by měl být jednoznačně Seattle. Zejména pak Pike Place Market, fungující od roku 1907, kde se prodávají úlovky z celého regionu – od třpytivého lososa až po tučné kraby. Pokud nemáte k dispozici vlastní kuchyni, zamiřte do lokálních restaurací, ve kterých vaří právě z těchto čerstvých pochoutek.
Zdroj: Ng Wei Keong / Shutterstock.com
Portland, Maine
Humři a ústřice. Dva mořské poklady, které si tady nesmíte nechat ujít. Například v podniku Evenetide Oyster Co. vám nabídnou až dvanáct druhů mainských ústřic. Humry zase najdete v Portland Lobster Co., která každoročně získává různá ocenění za nejlepší služby. Navíc vás kromě chuti určitě potěší i příznivé ceny!
Zdroj: David Himbert / Shutterstock.com
Baltimore, Maryland
Baltimore, největší město státu Maryland, těží ze své skvělé lokality u zálivu Chesapeake. Nejtradičnější jsou zde škeble, ústřice, hřebenatky a samozřejmě i krabi. Najdete zde pár „old-schoolových“ míst jako je Faidley’s Seafood fungující od roku 1886, kde nabízí nejlepší krabí koláče v okolí. A nejsou to žádní prcci – „jumbo“ koláčky skoro dosahují velikosti softballového míče. Není to tam žádná buržoazie – v podstatě je to jen stánek na starém tržišti. O to víc to ale přidává výborné atmosféře. Otevřeno mají od pondělí do soboty, od desíti ráno do šesti večer. Takže tam stíháte snídani, oběd i večeři.
San Diego, Kalifornie
Řekněme si to upřímně, dostat na kalifronském pobřeží čerstvé plody moře není díky její poloze zas až takový problém. Nejlepší na San Diegu je, že do Mexika je to jen co by kamenem dohodil a proto tam najdete nejzajímavější kombinace ryb a tacos na světě. Nejtradičnější variace najdete v restauraci Las Olas, která má v San Diegu hned dvě pobočky. Našinec se určitě potěší i z čepovaného piva z místních minipivovarů nebo výborné margarity. Nejvíc se tam asi vyplatí jít o víkendu, kdy mívají speciální obědové nabídky za zvýhodněné ceny.
San Francisco, Kalifornie
V San Franciscu musíte ochutnat „cioppino“! Jedná se v podstatě o takový italský rybí guláš, který údajně vznikl z ligurské polévky. Ta se do Kalifornie dostala s italskými přistěhovalci a nyní patří mezi zdejší speciality. Pokud chcete zažít trochu kalifornského luxusu, zavítejte do podniku Tadich Grill, který má víc než stošedesátiletou tradici.
Miami, Florida
Pokud si budete chtít udělat léto v zimě a zavítáte v období od října do května na Floridu, určitě si chyťte stůl v legendární restauraci Joe’s Stone Crab. Dostanete tam plný talíř sladkých klepet s různými dipy. Něco jako rezervace tam neexistují a návaly jedlíků jsou tam obrovské. Tak se připravte, že když přijdete v pět odpoledne, kdy se otvírá bar, ke stolu budete reálně usazeni v šest, kdy se otvírá i samotná restaurace. A nachystejte si dostatečné množství prostředků. Platí se i za parkování u restaurace.
Zdroj: Amparo Fontanet / Shutterstock.com
Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.
Speciální nabídky pro naše čtenáře
- Ubytování přes Booking.com za kámošské ceny, klikni a vyhledej si konkrétní destinaci.
- Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
- Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku: