6 chutných důvodů proč navštívit Japonsko + letenky od 13 490 Kč
Obsah článku
Japonsko vyniká nad ostatními exotickými destinacemi v mnoha oblastech. Dechberoucí přírodní úkazy v podobě aktivního vulkánu na ostrově Kjúšú. Mlhou zahalené budhistické chrámy, které se rozprostírají napříč celou zemí. Divokost japonského moderního umění nazývaného Anime, které vás především v Tokiu doprovází na každém kroku. Nebo jen místo, kde když prší a vy nemáte deštník, někdo z domácích se u vás určitě zastaví a nabídne vám ten jeho.
Toto jsou obvykle ty klasické důvody, proč jet objevovat zemi vycházejícího slunce. Jestli vás však dostatečně nepřesvědčily, následujícím 6 argumentům už NE určitě neřeknete.
Japonsko totiž může nalákat především na svou tradiční kuchyni a pár neobvyklých dobrot, které jinde tak dobře chutnat rozhodně nebudou.
1. Sushi
Originální podoba tohoto pokrmu byla úplně jiná, než ji známe dnes. Ryby se původně dávaly do uvařené směsi z rýže a obilí, kde po dobu několika měsíců kvasily. To způsobovalo dokonalou konzervaci a možnost uchovávat ryby po dlouhou dobu. Rýže se následně vyhodila a jedlo se pouze samotné maso. Sushi jako ho konzumujeme my, se zrodilo až v 19. století díky vzestupu trendu rychlého občerstvení. Na kus uvařené rýže se položil plátek čerstvé ryby, wasabi pasta pohltila případný rybí zápach a dnes nejznámější druh sushi – nigiri, byl na světě.
Sushi již v dnešní době dělají na mnoha místech světa. Mnohdy i ze skutečně čerstvých ryb. Nikde ale nebude chutnat tak dobře, jako na tokijském Tsukiji – rybím trhu. Tam vám totiž už ve čtyři hodiny ráno naservírují právě ulovené mořské potvory všeho druhu, společně s rybí Miso polévkou. A věřte, že to za ten budíček stojí. Kdo totiž pozdě chodí… Však to znáte. A tady to platí dvojnásob.
2. Gyoza
Tato oblíbená pouliční pochoutka má sice svůj původ v Číně, ale v dnešní době již bezpodmínečně patří na vrchní příčky japonské klasiky. Takzvané knedlíky do kapsy jsou plněné nepřeberným množstvím ingrediencí. Nejtradičnější se v Japonsku stala gyoza s vepřovým masem a speciálním typem cibule, která voní po česneku. Můžete si ji vychutnat hned ve třech různých tepelných úpravách. Usmaženou do křupava ji najdete zejména v čínských restauracích, uvařenou většinou jen ve speciálních gyoza podnicích, a nejtradičnější – opečenou do zlatova na pánvi, seženete na každém rohu. A jednoznačně nejlepší je, když si ji namočíte do směsi sójové omáčky a vinného octu, s trochou chili oleje.
Gyoza se v Japonsku stala natolik populární, že se na největším z ostrovů – Honšú, každoročně pořádají soutěže v pojídání téhle dobroty. Za nejlépe organizované jsou považovány závody v oblastech Šizuoka a Ucunomija, obě vzdálené necelé dvě hodiny od Tokia. Zúčastnit se něčeho takového, i když jen jako divák, je zaručeně nezapomenutelná podívaná.
3. Ramen
Ramen – v posledních desetiletích nejpopulárnější jídlo batůžkářů. Jedná se o původně čínskou hustou nudlovou polévku se spoustou zeleniny. Ramen je tak oblíbený hlavně proto, že je to s ním jako s nakupováním v Lidlu – za málo peněz, hodně muziky. V našem případě výživnou kombinaci všemožných sezónních dobrot. Japonci jsou totiž známí tím, že vaří hlavně z potravin dostupných v daném ročním období. Takže když přijedete v zimě, zřejmě dostanete něco úplně jiného, než například v létě. Nejběžnější verze ale většinou obsahuje dlouhé úzké nudle, na půlku rozkrojené vejce natvrdo, jarní cibulku, fazolové klíčky a maso. Obvykle vepřové, ale v přímořských oblastech se objevují i ryby. To celé je ještě dochuceno tradiční sójovou pastou.
V běžných podnicích vám ramen napochoduje na stůl v doprovodu gyozy nebo smažené rýže, podávané samostatně. Je dobré ho sníst okamžitě po servírování, protože chladne ještě rychleji, než pivo na sedmém schodu. A nemusíte se bát ani hlasitého srkání. Domácí si tak běžně ochlazují horké maso a nudle. Pro méně náročné jedlíky, kteří často jedí ve spěchu, jsou na téměř každém rohu umístěné samoobslužné automaty. Ty připraví ramen na počkání, a to v relativně slušné kvalitě.
4. Matcha
Matcha je v Japonsku něco jako javorový sirup v Kanadě. Původně pouze čaj, nyní davové šílenství.
V podobě křiklavě zeleného prášku, vyrobeného jen z těch nejkvalitnějších čajových lístků, se nyní dostává do všemožných jídel, dezertů a především sladkostí. Setkáte se tak například se zelenými sušenkami Oreo nebo Kitkat, a cukráři ji rádi využívají pro obarvení makronek, zmrzliny a vlastně všech dezertů, které chtějí nějak ozvláštnit.
Matcha má tak specifickou chuť, že si ji buď naprosto zamilujete, nebo ji zařadíte do kategorie s Vincentkou a sirupem proti kašli. Pokud se vám ale poštěstí první možnost, tak věřte, že vám naše tradiční sladkosti přijdou fádní a za zelenou extází uroníte nejednu slzu.
5. Wagyu
Hovězí s názvem Wagyu je to nejkvalitnější maso, které si vaše chuťové buňky mohou dopřát. Taky proto si ho Japonci dost cení. Rozhodně to ale není zlá investice. Jedná se o maso ze speciálně vyšlechtěného skotu, které obsahuje vysoký podíl vnitrosvalového tuku. Tím tato surovina zaručuje vynikající kulinářské vlastnosti. A argentinská svíčková se může jít zahrabat.
Wagyu pochází z oblasti Kobe. Chov této kravičky se dnes rozmáhá i v jiných částech zeměkoule, ale nikde nedostanete na talíř to, co v Japonsku. Čestné pionýrské.
6. Fugu
Nafukovací ryba, říční prase, nebo prostě jen Fugu.
Na pohled poměrně nevinně vyhlížející rybka v sobě skrývá smrtící tajemství v podobě Tetrodotoxinu. Jed obsažený hlavně v játrech a kůži tohoto živočicha je dostačující k otravě několika desítek lidí.
Naštěstí, tak jak je nebezpečná, tak je také chutná. A Japonci se přece jen tak něčeho nezaleknou!
Ze zjevných důvodů je ale dovoleno tuto rybu připravovat jen kuchařům se speciální licencí. Pokud si uděláte výlet do Hirošimy, zajeďte ještě o sto kilometrů dál do oblasti Jamaguči. Tam je tato smrtící lahůdka na talíři místních klidně každý den.
Je dobré vědět, že fugu je jedno z jídel, které musíte pořádně přežvýkat, než ho pozřete. Proto je v nejtradičnějším zpracování nakrájena na tak tenké plátky, že můžete vidět strukturu talíře. A údajně nejvýraznější, tím pádem i nejchutnější, bývá podle domácích v období jara a zimy.
A malý tip na závěr
Mnohdy nenajdete v Japonských restauracích jídelní lístek v angličtině. Pro méně odvážné je proto možná fajn poohlédnout se po podnicích, které mají vystavené makety všech svých jídel. Potom stačí jen ukázat prstem na svého favorita, a je to!
Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.
Speciální nabídky pro naše čtenáře
- Ubytování přes Booking.com za kámošské ceny, klikni a vyhledej si konkrétní destinaci.
- Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
- Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku: