Connect with us
Roadtrip po USA

Cestopisy

Pelipeckovní roadtrip po USA: 17. díl – Denver

Pelipeckovní roadtrip po USA: 17. díl – Denver

Ne že by nám Denver nestál za pořádnou prohlídku, ale měli jsme na něj bohužel jen pár hodin. I za tak krátkou dobu jsme však stihli nabýt pocit, že asi úplně nerozumíme modernímu umění. Je libo koně stojícího na gigantické červené židli nebo snad osmimetrový smeták s lopatkou? Tohle a mnohem víc vás čeká před Denver Art Museum. Přišlo nám to všechno tak absurdní, že jsme dokonce uvažovali, že investujeme těch 28 $ za vstupenku, abychom zjistili, co mají uvnitř. Čas však rozhodl. A vlastně taky hlad, ale o tom až za chvíli.

Reklama
Designová křesla před Denver Art Museum.

Socha koně na židli před Public Library v Denveru.

Socha u Denver Art Museum.

Kam na pivo ve Státech? Do Denveru

Denver, hlavní město státu Colorado, jsou vlastně výškové stavby schované v náručí Skalnatých hor. To panorama je fakt hezké. Hezký je taky fakt, že Denver má až 300 slunečných dní v roce. To je víc, než má například Miami Beach nebo San Diego. I přesto, že ještě v roce 1858 tam nežila ani noha, a historií nikoho nenadchne, disponuje Denver pro našince velmi zajímavým artiklem. Máte žízeň? Tušíte správně – v Denveru najdete nejvíc pivovarů a pivních podniků v celých Státech. Pokud se tam někdy vydáte, naplánujte si cestu na konání Great American Beer Festivalu. Nám to uteklo skoro o měsíc a byli jsme dost smutní. Rádi vám ale budeme závidět.

Pozor na slunce

Na Denveru je zřejmě nejzajímavější to, proč se mu říká The Mile High City. Nachází se totiž v nadmořské výšce 1 609,34 m n. m., tedy přesně jednu míli nad hladinou moře. Díky tomu je tam jedinečné klima a vzduch, takže například odpálený golfový míček letí o 10 % dál než jinde. Stejně tak alkohol vám zde udeří mnohem rychleji než doma. Slunce se tam zdá být teplejší, protože jste k němu blíž než běžně, a dokonce se říká, že je člověk až o 25 % víc vystavený riziku, že se tam spálí. Vidíte, a někdo by se pořád cpal opalovat se k moři. Pěkně se vyvalte u řeky v Denveru!

Denver, Downtown.

Kam se v Denveru vydat?

Přiznávám, že jsme tu strávili tak málo času, že kdybychom vám začali vypisovat kam jít a co navštívit, byly by to jen bláboly z internetu. Ve zkratce, když ještě místní nevěděli, jak nedostatečný časový fond máme, doporučovali nám vyrazit do Downtownu. Na území zhruba jednu míli dlouhého pásu se totiž nachází umělecké galerie, muzea, obrovské sportovní stadiony, zábavní park, světově uznávané akvárium Downtown Aquarium, extravagantní knihovna, parádní restaurace, střešní kavárny a hudební kluby. A pak taky zmiňovali Denver ZOO, ale ta už je od centra trochu dál. My jsme se samozřejmě prošli. A kromě výše zmiňovaných absurdit v podobě bronzových krav a jiných nesmyslně nadrozměrných tvorů nás okouzlil Episkopální kostel Saint John’s Cathedral a Civic Center Park, kterému dominuje Státní úřad v nádherné historické budově.

Public Library, Denver.

Sochy u Denver Art Museum.

Nejlepší steak v životě

Asi jsme se tam mohli procházet ještě trochu déle, ale hlad byl silnější než my. Jako vždy. Jeden moc milý pán nám poradil, že když už jedeme směr na Omahu, tak ať ani nejíme v Denveru, ale ať se zastavíme ve městečku Sterling, které máme stejně po cestě. Na chvíli jsme zaváhali, když jsme zjistili, že ten Sterling je dvě hodiny od Denveru. Když už nám to ale tak vychvaloval, nedalo se říct ne.

A tak jsme se dostali do ráje jménem Blue Collar Steak House. Hned při příchodu jsme se seznámili s majitelem, který nám ještě před objednávkou dal ochutnat různé druhy steaků, které tam nabízí. Já si uvědomuju, že toho básnění o gastronomii už bylo v posledních šestnácti dílech hodně, ale toto se prostě nedá nezmínit. Každý, kdo se bude pohybovat v této lokalitě, tam musí jet. Povinně, bez debaty. Lepší steak jsme nikdy v životě neměli. 350 gramů nebíčka v puse v podobě roštěné vás vyjde na 17,5 $. Můžete si dát i dámskou (rozuměj poloviční) verzi za 12,5 $ a k tomu třeba grilovaný chřest či domácí hranolky. Před odchodem jsme se seznámili i s ženou majitele a oba dohromady nás pozvali, abychom se šli podívat na farmu, kde chovají svoje šťastné kravičky. Čas nám to nedovolil, ale zas a znovu, pokud budete mít příležitost, neváhejte.

Hovězí steak s grilovaným chřestem.

* Uvedené ceny odpovídají roku 2017, takže počítejte s jejich případnou změnou.

Akční letenky do USA

Předchozí díly a další pokračování:

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (1 vote)
Klikněte pro komentář

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru