Connect with us

Cestopisy

Průvodce výškou spropitného ve světě

Většina turistů má ve zvyku nechávat příliš vysoké spropitné. To změnilo i způsob, jakým se na takovouto odměnu za obsluhu ve světě nahlíží. Pravdou zůstává, že v některých krajinách je přílišná štědrost k povolání barmana, servírky nebo číšníka vnímaná za urážku, jinde se to jednoduše nedělá vůbec. Jak byste tedy měli jako spokojený zákazník pracovníka restaurace ocenit bez toho, abyste dali příliš mnoho nebo naopak málo? Přečtěte si tento článek, kde Vám dáme pár tipů, jak najít tu zlatou střední cestu.
jídlo v bavorské restauraci

Reklama

Jak správně ocenit nedoceněné povolání

Platové podmínky pro toto povolání nejsou nikterak pozitivní, ve většině zemí se proto vsází na míru spokojenosti zákazníků, kteří snaživost a šikovnost obsluhy ocení podle svého uvážení. Tento způsob vyplácení mzdy se ale pro číšníky a servírky stává celkem nestabilním a nespolehlivým. Pravdou zůstává, že zaměstnavatel může hodně ušetřit a svým způsobem i zaměstnanec, kterému se zdaní pouze mzda na výplatní pásce a pokud si dobře přivydělá spropitným, může mít slušný příjem. Ovšem v tomto businessu platí víc než kde jinde – jiný kraj, jiný mrav.

Servirovaní jídla mladému páru

Průvodce výší spropitného ve světě

I ve Spojených státech se tento zvyk liší napříč zeměmi, v některých případech i od města k městu. Tak například v New Yorku je zvykem zdvojnásobit daň 8,875 % a potom výslednou sumu zaokrouhlit směrem nahoru. Nejnověji se americká norma spropitného uvádí v rozmezí 17 – 20 % (přesná suma závisí na kvalitě služby obsluhujícího), které tvoří důležitou část přijmu zaměstnanců restaurací v USA. V Evropě je výška spropitného ve většině případů na vlastním uvážení zákazníka. V některých restauracích, například ve Francii, je tento servírovací poplatek automaticky zaúčtovaný, což Vás může při placení zaskočit, pokud jste se s touto informací v jídelním lístku nesetkali. Většina zákazníků ale ráda nechá ještě nějaké drobné, jako vlastní ohodnocení obsluhy. Na druhou stranu v takovém Japonsku je spropitné většinou raritou a může se stát, že za Vámi číšník po zaplacení bude utíkat, že jste si zapomněli vzít všechny vrácené peníze.

USA a Kanada

Napříč Severní Amerikou najdeme většinu států, kde právě spropitné hraje velmi podstatnou složku na výplatní pásce. Proto, když necháte v restauraci méně než 15 % z hodnoty účtu, považuje se to za neslušnost, nebo jako projev velké nespokojenosti s obsluhou. V hlavních a větších městech Ameriky výška ocenění v gastro průmyslu neustále roste. V Kanadě je tento standard o něco nižší. Zákazníci zde nechají jen zřídka kdy větší spropitné, než je 15 %. Zaměstnanci tu navíc za výši spropitného odvádějí daň. Není se tak čemu divit, že se zákazníci do velké výše spropitného moc nehrnou. V barech průměrně nechejte spropitné ve výšce od 10 do 15 procent.

americký hamburger

Střední a Jižní Amerika

V zemích, kde se poplatek za služby nezapočítává automaticky – např. Argentina, Čile nebo Urugvaj ve výška spropitného 10 až 15 procent, závisí na míře pohostinnosti. V Kostarice, Peru a Brazílii se ve většině restaurací k účtu připisuje 10 %. Pokud jste však velmi spokojeni, necháte zpravidla ještě nějaké drobné na stole jako poděkování. Ve zmíněné Argentině, Čile, Urugvaji i Peru Vám navíc může být účtován ještě extra poplatek za nádobí a to v hodnotě od dvou do čtyř dolarů. Nechávat spropitné v hodnotě 10 procent je zvykem jen v barech, které Vám naservírují jídlo, nikoliv jen za drinky.

výhled na restauraci v buenos aires

Zdroj fotografie – Milosz Maslanka / Shutterstock.com

Mexiko a Karibik

V této oblasti je slušností nechat obsluze dýško ve výšce 15 % z celkové hodnoty účtu. Existují však místa, která si takovouto výšku nevyžadují. Ať už se jedná o ležérní taco bistra nebo dřevěné chatky na pláži s menu složeným z rybích prstů. V této části Ameriky je přirozené cítit vliv severní klientely a to zejména v hotelových resortech a luxusnějších restauracích, které navštěvují převážně Američané. Stejně jako ve Státech, i zde restaurační personál ve velkém spoléhá na sumu ze spropitného. Neočekávejte však stejný servis. Pokud máte chuť na další drink nebo chcete zaplatit, iniciativa bude nejspíš muset vycházet z Vaší strany.

mojito

Evropa

Ve všeobecnosti platí v Evropě pravidlo 10 %. Ve východní a západní části Evropy dostává personál v restauraci normální plat, teda není plně závislý na spropitném. Ve Španělsku, Portugalsku a Francii byste měli nechat spropitné ve výšce 5 – 10 % a v Řecku je slušností ponechat procent 15. Pokud je ovšem tento poplatek již započítán v účtence, dalších 5 % bude stačit. Nejdřív si však nechte vydat a peníze pro obsluhu položte při odhodu na stůl. Ve východní Evropě je spropitné vítané v hotovosti, a to i v případě, že platíte kartou. V barech se spropitné nechává spíš v případě mincí, není to však nevyhnutelné.

italská restaurace

Čím severněji, tím nižší spropitné

Ve Švýcarsku bývá spropitné již zahrnuto v ceně, můžete však obsluze nechat ještě dalších 5 %. V Německu se považuje za nezdvořilé nechávat spropitné na stole, raději ho teda vložte obsluze přímo do ruky. V rakouských restauracích je to podobné jako u nás, teda 10 %m případně zaokrouhlíte sumu. Ve Velké Británii je výše spropitného rovněž 10 procent, v barech se ale tato suma většinou nenechává. Co se týče skandinávských zemí, tak zde spropitné není vždy povinností. Obsluze nechejte zhruba 5 % z hodnoty účtu. Ve Švédsku je spropitné spíš raritou.

Kavárna ve Skandinávii

Asie

Thajsko, Singapur a Čína jsou krajinami, kde od Vás po dojedení oběda nebude nikdo očekávat žádné extra poplatky. Časy se ale pomalu mění, i když v Číně bylo spropitné v minulosti něčím neslýchaným, dnes se však stává součástí chodu restaurací, V Hongkongu nechejte 5, maximálně 10 % extra z hodnoty účtu. V Japonsku stále není spropitné běžným gestem a místní projevují vděk většinou spíš drobnými dárky, než penězi. V Indii je poplatek za servis započítán k celkové sumě.

Japonská restaurace

Nový Zéland, Austrálie a Jižní Pacifik

V Austrálii a na Novém Zélandě nechte spropitné ve výšce 5 – 10 % v případě, že jste nadmíru spokojeni. Ve Francouzské Polynésii je těchto 10 % zahrnutých v ceně účtu a jakékoliv další zvážení je čistě na Vašem uvážení. Přitom zhruba před dvaceti lety se toto gesto považovalo dokonce za urážku. Na Fidži toto ocenění není běžnou praxí jak v restauračních zařízeních, tak i v místních barech.

melbournska-restaurace

Zdroj fotografie – ChameleonEye / Shutterstock.com

Afrika a Střední východ

Téměř ve všech regionech Spojených arabských emirátů až po Maroko, Izrael a Jižní Afriku, je 10 % z celkové hodnoty účtu vhodnou částku pro obsluhující personál, někdy je tento poplatek zahrnutý v celkové sumě. 10 % nic nepokazíte ani v baru.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář

Nahoru