Connect with us
Meteora v Řecku.

Cestopisy

Města na útesech

Města vystavěná na útesech představují jeden z nejvýraznějších kontrastů mezi přírodním a lidským světem. Vybrali jsme pro vás deset impozantních míst, která rozhodně nejsou vhodné pro lidi, kteří se bojí výšek. Pro ty ostatní to ovšem může být nezapomenutelný zážitek. A nejlepší na tom je, že ve většině případů ani nemusíte jezdit daleko. O nejvíce senzací se totiž postarali naši jižní kamarádi z Itálie, Francie, Španělska a Portugalska.

Reklama

Manarola, Itálie

Pokud budete hledat na internetu žebříčky s těmi nejúžasnějšími místy u moře v Evropě, jen výjimečně v nich bude scházet italská Manarola. Malá nevýznamná vesnice se proslavila nejen výstavbou na vysoké skále, ale také tím, že místní obyvatelé vymalovali fasády svých domků pestrobarevnými barvami.

Domy na útesech v Manarole.

Riomaggiore, Itálie

Pokud se vydáte z Manaroly přímo do Riomaggiore, můžete jet po pobřežní cestě, která na několika místech provrtává útesy působivými tunely. Ty jsou neobvyklé zejména tím, že lidé je vyzdobili spoustou graffiti. Díky množství milostných vzkazů a jmen milostných dvojic se této trase začalo přezdívat „cesta lásky“.

Domy na útesech v Riomaggiore.

Zdroj: DiegoMariottini / Shutterstock.com

Rocamadour, Francie

Tato středověká vesnice přilákává návštěvníky už po staletí. Především pro své historické památky a svatyni Panny Marie zde váží cestu mnoho poutníků. V minulosti mezi ně patřila i šlechta, biskupové a dokonce samotní králi.

Starověký komplex Rocamadour.

Ronda, Španělsko

Ronda – město Ernesta Hemingwaye. Právě on si ho totiž vybral jako své letní sídlo. A není divu. Snoubení maurského stylu a renesance je pohádkové. Nejznámější je pravděpodobně klenutý most rozdělující město na dvě části, který sloužil původně jako věznice. Ve městě se nachází také jedna z nejstarších býčích arén ve Španělsku.

Most v místě Ronda.

Pitigliano, Itálie

Pitigliano je město vystavěné na vulkanické skále, kterému se mnohdy přezdívá „Malý Jeruzalém“. Údajně proto, že svým vzhledem připomíná jeruzalémskou Chrámovou horu. Jako druhý důvod se uvádí i fakt, že se zde od 15. století začala usazovat velká komunita Židů, kteří byli vyhnání z Říma. V blízkosti města se nachází tajemné skalní stezky, jichž význam vytvoření se doposud nevyjasnil.

Pitigliano.

Meteora, Řecko

Místo, mezi nebem a zemí. Doslova. Je to významný klášterní komplex už od 11. století. Jak se podařil mnichům vystavět, ovšem nikdo neví. Až do roku 1922 se na skály dostávalo pouze pomocí visacího žebříku nebo po speciálním lešení. Nyní turistům umožňují přístup schody vytesané do útesu. Pro adrenalinové nadšence je zde možnost přidat se k některým z horolezeckých skupin a užít si výstup v trochu jiném stylu.

Kláštěrní komplex Meteora.

Al Hajarah, Jemen

Oblast Al Hajarah se stala významným strategickým místem během osmanské okupace Jemenu. Budovy tyčící se nad propastí mají velmi specifický vzhled. Vypadají totiž starobyle a moderně zároveň. Přitom byly postaveny už ve 12. století. Nejlepší na celé oblasti je, že místní jsou opravdu medoví a všude vás přivítají s úsměvem.

Starobylý Al Hajarah.

Bonifacio, Korsika

Bonifacio se nachází na nejjižnějším cípu francouzské Korsiky a Bonifácký průliv v okolí je chráněnou mořskou rezervací. Pro svou výhodnou polohu bylo toto místo osídleno už v období neolitu. Hlavně proto je spjato s mnohými mýty. Jedním z nich je například ten, že právě zde se Odysseus setkal s lidožravými obry Laistrygony. Všeobecně má Bonifacio punc luxusu a právě díky tomu se zde sjíždí smetánka z celého světa.

Město Bonifacio postavené na útesu.

Azenhas do Mar, Portugalsko

Pouhých 40 kilometrů od Lisabonu najdete takzvané „portugalské nebe“. V podstatě je to jen malá rybářská vesnice. Můžeme vám ale zaručit, že zde najdete jedny z nejlepších portugalských restaurací. A o čem jiném je život, než být na krásném místě, v dobré společnosti a s příjemně plným žaludkem.

Portugalské nebe - Azenhas Do Mar.

Santorini

Víme, že řecká oblast Santorini je profláklá úplně stejně jako plastiky Kim Kardashian, ale je to klasika, na kterou zkrátka nedáme dopustit. Věříme, že ani vy neodoláte těm pověstným panoramatům, která se vám naskytnou na terase jednoho z typických bělostných domků, trčících nad tyrkysové moře.

Bílé domy na Santorini.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru