Connect with us
Stonehenge, Unesco

Cestopisy

Stonehenge může být vyškrtnut ze seznamu UNESCO kvůli blízké stavbě tunelu

Stonehenge může být vyškrtnut ze seznamu UNESCO kvůli blízké stavbě tunelu

Velká Británie čelí kritice, že nezachází se svými památkami UNESCO, jak je vyžadováno. Podle mnoha kulturních institucí Británie pomalu ztrácí v tomto ohledu svou dobrou pověst. Tento měsíc již bylo ze seznamu UNESCO vyškrtnuto město Liverpool díky několika stavebním projektům, které porušily historickou hodnotu zdejšího nábřeží. Podobný osud teď hrozí i slavnému komplexu Stonehenge, informoval o tom portál The Guardian.

Reklama

V blízkosti Stonehenge má být vybudován 3 kilometry dlouhý tunel, který by měl odlehčit dopravě na blízké silnici A303. Stavební společnost všechny ujišťuje, že navrhovaný tunel bude vykopán dostatečně hluboko, aby nedošlo k žádnému poškození této památky. Poslední podobu projektu již schválily i instituce English Heritage, Historic England a National Trust. Hlavní tunel by možná hluboko vedl, ovšem obavy panují především ohledně umístění jeho postranních tras, které budou tunel spojovat s vedlejšími silnicemi. V současnosti je Stonehenge možné obdivovat právě i v klidu, bez dopravního ruchu.

Právě tato stavba by mohla Stonehenge nadobro odstranit ze seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Navíc mnoho historiků upozorňuje i na fakt, že nedaleká oblasti kolem Blick Mead jsou jediným místem v Británii, kde se nacházejí stopy lidského osídlení již z dob 8 000 let př. n. l. a těžko si představit, že by území neutrpělo touto stavbou.

Stonehenge

Informace: The Guardian, Český rozhlas, TASR

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (2 votes)
Klikněte pro komentář

Dominika stihla od dětství s rodinou procestovat Českou republiku křížem krážem. Na cestách přitom vyhledává památky – miluje historii, umění, nové chutě a hlavně přírodu! A mimo psaní pro nás i pro sebe ještě maluje!

Nahoru