Connect with us

Amerika

Pelipeckovní roadtrip po USA: TOP 10 restaurace

Přiznáváme bez mučení, Spojené státy americké pro nás neznamenaly jen ráj v podobě přírodních a kulturních zážitků, ale především taky jídla. Těm, kteří sledují vývoj našeho loňského roadtripu, to asi nemusím vysvětlovat. Mnoho lidí má pocit, že jediné, co Američané jedí je jídlo z fast foodů. Ano, kvantum domácích tam pravidelně uvízne, ale to vůbec nemusí znamenat, že by vám měli jít příkladem. Pokud se chystáte uskutečnit něco podobného jako my a vycestovat za svým americkým snem, možná by vám mohl přijít vhod malý seznam podniků, odkud odejdete s plnými, a hlavně spokojenými žaludky. Vzhledem k tomu, že jsme těch míst navštívili opravdu mnoho, máme z čeho vybírat. Restaurace, stánky, bary. A tak vám přinášíme 10 našich nejoblíbenějších gastronomických zastávek, napříč celými Státy. Na podzim se do USA chystáme znovu, takže pokud máte i nějaké svoje tipy, hurá s nimi do komentářů, ať se můžeme inspirovat.

Reklama

1. Dat Dog, New Orleans

Proslulá oblast French Quarter v New Orleans je k prasknutí narvaná různými restauracemi a bary, kde se budou chtít postarat o vaše chuťové buňky. Nevím proč, ale my většinou skončíme v těch, které vypadají na celé ulici snad úplně nejdivněji. Proto jsme pro jednu z večeří zvolili podnik Dat Dog, na ulici Frenchmen Street. Nachází se v zářivě modré budově na rohu, jen minutku chůze od světoznámého hudebního klubu The Spotted Cat, takže ho nelze minout. Na jídlo zde nedostanete jen ledajaký párek v rohlíku. Na stole se vám ve veganské housce objeví dokonalá souhra masa a topingu, v závěsu s domácími hranolkami a lokálním pivem nebo míchaným drinkem. My jsme ještě naše hranolky vylepšili roztopeným čedarem a čili směsí. Super je taky to, že si zde na své přijdou i vegetariáni, vegani, nebo třeba milovníci ryb. Uvidíte sami, hned jak vejdete a uvidíte potetovaného číšníka v čelence s úsměvem od ucha k uchu, budete vědět, že jste na správném místě.

Jídlelní lístek v Dat Dog.

Hot dogy a hranolky v Dat Dog.

2. B&C Riverside, Vacherie

Když už jsme u těch divností, podnik B&C Riverside naše tvrzení jen potvrzuje. My jsme tam původně vešli hlavně proto, že jsme po cestě z plantáže Oak Alley pořádně zmokli a chtěli si dát trochu oraz. No a když jsme u silnice viděli tabuli upozorňující na vyhlášené pochoutky z aligátorů, nebylo nad čím přemýšlet. Počáteční blok zmizel s přežvýknutím prvního sousta. Kombinace ryby a kuřete. Pokud nejste tak odváží a chcete vsadit na jistotu, objednejte si nějaký jiný seafood, který vám tam připraví v grilované i smažené podobě a je taktéž fantastický. Druhým největším zážitkem spojeným se zastávkou na tomto místě byla i celková dekorace interiérů. Všude samý aligátor. V obleku kuchaře, na záchodě v dětském oblečku s apartním kloboučkem. Na první pohled otřes, na ten druhý však velká zábava.

Smažený aligátor.

Hlava aligátora v obleku kuchaře.

3. Fred’s Mexican Cafe, San Diego

Restaurace Fred’s Mexican Cafe se nachází na ulici San Diego Avenue, hned naproti Whaley House (dům, který byl Ministerstvem obchodu USA oficiálně prohlášen za dům stíhaný duchy). Funky vyzdobené místnosti plné mexických tónů vás nabijí energií ještě předtím, než si něco objednáte. Nabídku tvoří tradiční mexická kuchyně, ovšem v trochu zdravějším provedení. Na talíři se vám objeví skutečně jen čerstvé potraviny a denně vyráběná domácí salsa a jiné omáčky, navíc za rozumnou cenu. My jsme jako svého favorita zvolili pokrm jménem Molcajete, který sestával z grilovaných krevet, zeleniny, choriza, kuřecích kousků, mexického sýru queso fresco a neuvěřitelně šťavnatého hovězího. Přílohou byla samozřejmě rýže, fazolky a tacos. Další samozřejmostí byla i neodolatelná margarita, která byla v době naší návštěvy navíc zlevněná v rámci Happy Hours, takže se nám vlastně ani odolávat nechtělo.

Mexický pokrm Molcajete.

4. Hog Island Oyster Co., San Francisco

Svoji vlast máme rádi. Stejně tak česká kuchyně nás nikdy úplně neomrzí. Jestli je však jedna věc, kterou bychom byli ochotni trvale vyměnit za vepřo knedlo zelo, pak jsou to čerstvé ústřice. Zejména pak ty od společnosti Hog Island Oyster Co., které jsme objevili na přístavním tržišti v San Franciscu u Ferry Building. Nejdřív jsem skoro plakala, protože jsem se bála je dát do úst, potom jsem plakala, protože jsem si uvědomila že je nebudu moct jíst každý den, až do konce života. A nejen proto, že u nás nejsou k dispozici, ale také proto, že bych s tímto jídelníčkem velmi rychle zkrachovala. Čtyři grilované ústřice s BBQ omáčkou – krásných 16 dolarů. Pro ty, kteří ještě neměli šanci je ochutnat, tak jedna ústřice rovná se jedno sousto. Takže pokud se chcete dosyta najíst, nachystejte si asi celou výplatu. Aspoň ochutnávku ale této lahůdce určitě věnujte, nebudete litovat!

Grilované ústřice s omáčkou.

Pracovník Hog Island Oyster Co.

5. Burgers&Vine, Sonoma

Název Burgers&Vines nás tak trochu vybízel k tomu, abychom si tam dali burger a víno. My, staří rebelové, jsme se však nedali přesvědčit a z jídelního lístku jsme si vylosovali pulled pork, tedy pomalu vařené vepřové maso a plátky hovězího masa japonského typu Kobe. Vyplázli jsme za to sice 22 dolarů, ale krásně se z toho najedla celá naše dvojice. I přesto, že jsme byli ve vinařské oblasti, povinnosti řidiče nám ochutnat tento lahodný nápoj zakázaly. Naštěstí jsme si vezli pár lahví v kufru, takže jsme až tak zkrátka nepřišli. Pokud tam tyto problémy řešit nebudete, ale zároveň vás ani nebude lákat víno, jděte do whisky nebo bourbonu, kterým je toto místo taktéž téměř zasvěceno. Nabídka je skutečně pestrá a milá obsluha vám velmi ráda poradí.

Pulled pork se salátem.

6. Blue Collar Steakhouse, Sterling

Plně si uvědomujeme, že tento článek není pro vegetariány, a upřímně nás to mrzí. My jsme ovšem neskuteční masožravci, a tak nějak se to odrazilo i na našich doporučeních. A v tomto trendu bude pokračovat i tento odstavec. Blue Collar Steakhouse v nás zanechal dojem, že to hovězí, které jsme doteď jedli u nás doma, byla jen nějaká laciná napodobenina. Ještě než jsme si objednali nám dal majitel trochu ochutnat, abychom věděli, do čeho jdeme. Tomu říkáme servis. Hutných 350 gramů roštěné vás vyjde na 17,50 dolarů, poloviční verze pak na 12,50. Ano, můžete si tam dát i seafood, kuřecí maso nebo nějaký sendvič, ale řekněme si upřímně, kdo při smyslech by si ve steakhousu dával něco jiného než pořádnou flákotu? Pokud se budete nacházet v okolí Sterlingu, tak tam jednoznačně musíte zajet. S trochou štěstí vám majitel taky nabídne prohlídku farmy, na které ty chutné kravičky pobíhají před svým skonem. Kéž by kvalitní původ svého masa mohl takhle dokázat každý prodejce.

Steak s grilovaným chřestem.

Tabule s jídelníml ístkem v Blue Collar Steakhouse.

Interiér Blue Collar Steakhouse.

7. Franklin Room, Chicago

Restauraci Franklin Room jsme sami pro sebe nazývali jako podnik gentlemanů. Asi to bylo těmi mohutnými koženými sedačkami v doprovodu tmavého jednoduchého designu. Své místo si na našem seznamu vysloužilo díky nabídce hovězího masa wagyu. Maso japonského plemene waygu se označuje za nejkvalitnější a zároveň pochopitelně nejdražší hovězí na světě. Ve Franklin Room vám z něj udělají perfektní burger. My, jakožto celosvětoví ochutnávači burgerů, můžeme s klidným svědomím uvést, že stejně vynikající jsme jedli pouze v Berlíně a Abú Zabí. A to si buďte jistí, že jsme jich ochutnali už opravdu mnoho. Pokud si chcete svou návštěvu něčím okořenit, přijďte zde v sobotu večer, protože od 22:00 pořádají malé jazzové koncerty. Od úterý do soboty v době 17:00-18:30 mají Happy Hours, takže sklenice whisky nebo šumivého vína vás vyjde na 5 dolarů. V tu samou dobu mají každý den i akci na ústřice, takže jeden kus vás vyjde jen na dolar. My tam byli hned dvakrát, ale ani jednou jsme tu akci nestihli, tak to prosím udělejte za nás, ať můžeme závidět.

Cedule Franklin Room.

8. Lobster Place, New York

V New Yorku jsme historicky strávili nejvíc času. Nejen během našeho loňského roadtripu, ale ještě i jednou předtím. To se odrazilo i na našem seznamu. New York je pro nás prostě kulinářský ráj a těžko se dá vybrat jen jeden podnik. Prvním výhercem je industriální Chelsea Market s restaurací Lobster Place. Ono to asi není ani tak restaurace jako trh s dary moře, ale s radostí vám tam připraví například sushi, krabí koláčky nebo humra. Lobster Place je největší zprostředkovatel mořských potvůrek na celém východním pobřeží a nabídka ryb a jiných dobrot je snad nekonečná. My jsme toto místo navštívili asi čtyřikrát a vždycky jsme střídali naše milované sushi s humrem. Obojí zde mají na jedničku s hvězdičkou. Zase jsme si na chvíli připadali jako v Japonsku, kde naše láska k syrové rybě s rýží dosáhla astronomických rozměrů. Pokud na tohle mořské šílenství nejste, Chelsea Market vám kryje záda. Můžete se vydat za palačinkami, typickým berlínským curry wurstem, steaky, burgery, italskou kuchyní, tacos, indickou kuchyní, donuty a mnohým dalším. Kromě toho vás tu určitě okouzlí i designérské obchůdky, například s oblečením, bytovými doplňky nebo marockým uměním.

Cedule Lobster Place.

Vařený humr.

Cedule Chelsea Market.

9. BeerZaar, New York

BeerZaar mezi čtvrtí SoHo a Greenwich Village byla naše oblíbená čerpací stanice. Na pípě pro vás každý den mají připraveno minimálně 11 pivních speciálů a ciderů. Ceny se pohybují kolem 8-10 dolarů za sklenici, ale Happy Hours samozřejmě fungují i tady. Když vás přepadne hlad, nemusíte zoufat. Ničím se tady příliš nepřejíte, ale malé svačinky se najdou vždycky. My jsme třeba zvolili grilované krevety, po kterých jsme se zalizovali až za ušima.

Pivo a krevety v BeerZaar.

10. Crif Dogs, New York

Tak jak jsme začali, musíme i skončit a uzavřít pomyslný gastronomický kruh. Opět se dostáváme k hot dogům. Crif Dogs otevřeli už v roce 1999 dva kamarádi z dětství. Dva roky jezdili po celém východním pobřeží a testovali, které typy hot dogů jsou ty nejlepší. East Village jsme měli malinko od ruky, ale návštěvu Crif Dogs jsme si nemohli nechat ujít. Ano, vypadá to tam jako v největším hipsterském pajzlu, ale to jídlo je prostě bomba. Vybrat si můžete nejméně ze 17 různých kombinací, které jsou vtipně pojmenovány jako třeba tsunami nebo spicy red neck.

Vstup do Crif Dogs.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    Prosím, ohodnoťte náš článek.
Klikněte pro komentář

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru