Connect with us
Baku

Cestopisy

Plameny, mrakodrapy, barevné koberce. 10 míst v Baku, která se nedají nemilovat

Plameny, mrakodrapy, barevné koberce. 10 míst v Baku, která se nedají nemilovat

Víš, kde pijí čaj s džemem? Na stejném místě, kde jsou pověry plnohodnotnou součástí každodenního života, podobně jako posilovny. Je to ta země, která vlastní pozůstatky nejstaršího ohniště na světě vytvořeného člověkem. Ještě stále nemáš ani ponětí, kde se v myšlenkách právě nacházíme? Ani se nedivíme, Ázerbájdžán nepatří mezi ty nejpopulárnější destinace současné doby. Ale jestli jsi přesvědčený o tom, že tvůj následující výlet by měl být netypický a vzrušující, tak si do vyhledávače letenek zapiš tyto 4 písmena: BAKU.

Reklama

Icheri Sheher, historické centrum Baku

Staré město Baku je první památkou metropole (a vlastně i celé země), které se jako první podařilo dostat do seznamu UNESCO. Většina bedekrů uvádí, že pochází z 12. století, avšak některé architektonické stopy svědčí o tom, že historie Icheri Sheher sahá až do 7. století. Symbolem historického centra je sice věž Qız qalası aneb Maiden Tower, my ti však vřele doporučujeme, aby sis kromě povinných turistických stanovišť našel čas i na jiné typy zážitků. Například na voňavý čaj mezi barevnými koberci staroměstské kavárny nebo fotogenické momenty ve světě suvenýrových obchodů připomínajících pohádky Tisíce a jedné noci…

Tajemná věž Baku – Qız qalası (Maiden Tower)

Na první pohled by se mohlo zdát, že vysoká stavba ve tvaru válce nabízející podmanivý výhled na Kaspické moře nemůže být nic jiného než jedna stará pevnost. Ale původní identita Qız qalası není až tak jednoznačná. Tuto mlhavou nejistotu jen zesilují legendy, například o starém zoroastrickém kostele. Každopádně jestli tě baví tajemné příběhy připomínající občas strany knih dějepisu, tak prosím: kup si lístek do Maiden věže.

Jedna z krás úžasné Zahy Hadid, centrum Heydər Əliyev (Heydar Aliyev Centre)

Pokud bychom přídavné jméno “dechberoucí” museli vyjádřit budovami, v žádném případě bychom z této hry nemohli vynechat díla světoznámé irácké architektky Zahy Hadid. V Baku svůj rukopis zanechala v podobě centra Heydar Aliyev. Pokud si ho vygooglíš, určitě si všimneš, že od Maiden věže jsme se najednou dostali docela daleko – jednak z časového hlediska, ale rovněž v kontextu stylu. Geniální kus moderního umění se vyplatí vidět i zevnitř. Svým návštěvníkům totiž nabízí různé výstavy. A kromě toho, jeho zahrada je jako stvořená na procházky po dni plném silných vizuálních podnětů.

Ulice jako báseň s odkazem na básníka (Nizami Street)

Ulice Nizami nebo Tarqovaya Baku je pěší zóna Baku dlouhá 3,5 km. Svůj název dostala po ázerbájdžánském básníkovi, který se jmenoval Nizami Ganjavi. Pokud jsi turista s duší šopoholika, snadno se tak toto místo může stát tvým oblíbeným. Jestli se v tobě ale skrývá umělec, který všude hledá kumšt, tak ti doporučujeme přesunout svůj pohled od výkladů o něco výš, k fasádám budov. Uvidíš tak krásnou architektonickou výstavu a střídání různých uměleckých stylů – od neogotického až po stalinistický.

Flame Towers, ohnivé mrakodrapy

Oheň je v Ázerbájdžánu všudypřítomný. Mrakodrapy s názvem Flame Towers mají tento přírodní jev rovněž znázorňovat. Jsou atraktivní, takové trochu “dubajistické”, zejména po západu slunce. V nočních hodinách se totiž obléknou do barevných odstínů poutajících pozornost a vysílajících odkaz pokroku města Baku od starého k novému. Pokud si tyto 3 krásky chceš prohlédnout i zblízka, nabídne se ti šance na další populární atrakci: lanovku (více informací najdeš na tomto odkazu).

Ne každý bulvár je Baku bulvár…

Mimochodem, na Flame Towers je výborný výhled i z Baku Boulevard. Ale to nebude ani zdaleka jedinou věcí, kvůli které si tuto ulici oblíbíš. Bulvár hlavního města Ázerbájdžánu voní bezstarostností, ale jestli je to kvůli místní zahradě kaktusů nebo díky lunaparku, rozhodni se sám, když tam budeš, a pak nám dej vědět. ????

Benátky jsou i v Ázerbájdžánu

Mini Venice čili Malé Benátky jsou součástí Baku Boulevardu, který jsme představili v předchozím odstavci. Myslíme si však, že je to část města, která si zaslouží svůj vlastní, individuální nadpis. Tyto kanály byly vybudovány v roce 1960 a dodnes nabízí učebnicově romantické chvilky, kterým se nevyhne nikdo, kdo za pár eur nasedne do gondoly, a rozhodne se pro relax v podobě něžného veslování. Dva větší ostrovy Malých Benátek s mnoha menšími spojují mosty. Na první čtení se může zdát, že jde o vysloveně turistický magnet, ale i místní sem chodí velmi rádi.

První muzeum koberců na Zemi

Když budeš v Baku, jedna z prvních věcí, které si všimneš, bude důležitost tradice tkaní koberců v Ázerbájdžánu. Právě proto není až tak překvapující to, že mezi muzei v Baku je jedno věnováno právě kobercům. A ne jen tak ledajaké! Instituce založená v roce 1967 se stala prvním muzeem koberců na celém světě. Už i samotná budova vyjadřuje lásku k této tradici, vzhledem k tomu, že symbolizuje srolovaný koberec.

Yanar Dag, oheň, který neuhasíš

Tato atrakce se nenachází přímo v Baku, ale hodinová cesta hromadnou dopravou (autem dokonce jen 30-40 minut) a vstupné za pár eur je za takový výlet opravdu bezvýznamnou obětí. Hlavně, když si uvědomíš, že jde o zázrak přírody, a to doslova. Na poloostrově Absheron v Kaspickém moři se nachází úbočí, na kterém již po staletí hoří oheň. Sice původem tohoto jevu není žádná nevysvětlitelná nadpřirozená síla, ale zemní plyn, davy, na které tady můžeš narazit, ti budou připomínat poutní místa. Takže s klidným relaxem při pohledu do plamenů moc nepočítej.

Palác dynastie Shirvanshahs

A tak jak bylo staré město Baku startem našeho virtuálního výletu, přesně na tomto místě ho i ukončíme. Významnou součástí historického centra je palác Shirvanshash, který je vlastně větším komplexem s mešitou a mauzoleem pocházející z 15. století z dob království Shirvanshahs. A stejně jako Icheri Sheher, je součástí Světového dědictví UNESCO a další z mnoha krás, díky které se ti bude z Baku odcházet opravdu těžko…

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    5/5 - (4 votes)
Klikněte pro komentář
Nahoru