Connect with us

Cestopisy

10 důvodů, proč budeme vždycky milovat Paříž

10 důvodů, proč budeme vždycky milovat Paříž

I když celé Paříži dominuje, hlavní město Francie není jen o slavné Eiffelově věži. Při návštěvě města si rychle uvědomíte, že zajímavá zákoutí i památky na vás čekají prakticky na každém rohu. Vybrali jsme pro vás 10, kvůli kterým se my do Paříže budeme vždycky rádi vracet.

Reklama

1. Objevování místních bleších trhů

Při své návštěvě Paříže si nenechte ujít nejslavnější bleší trh, Marché aux Saint-Ouen. Tento trh patří k největším v celé Evropě a hravě byste tu mohli strávit celé dny, zatím co byste objevovali jeden poklad vedle druhého. Otevírá pravidelně o víkendech (10:00 – 18:00) i v pondělí (11:00 – 17:00). Najdete tu více než 2500 obchůdků, ve kterých se najde pro každého něco od starožitností až po nestárnoucí originální kousky oblečení.

Zdroj fotogragie: Stefano Ember / Shutterstock.com

2. Pouliční umělci na Place Georges-Pompidou

Pokud vás neoslní surrealistické a bizarní kousky ukryté v Centre Pompidou, náladu vám stoprocentně spraví všudypřítomní pouliční umělci. Klauni, mimové, kouzelníci i hudebnicí, ti všichni udělají vše pro to, aby vám na tváři vykouzlili úsměv. Jestli přece jen prahnete po moderním umění, ale zároveň nechcete utratit ani cent, vaše kroky musí zákonitě vést na Place Igor-Stravinsky. Objevíte tu první modernistickou fontánu v Paříži, které vévodí mnohobarevná sousoší nejrůznějších tvarů.

Pouliční umělec v Paříži

Zdroj Fotografie: Doin / Shutterstock.com

3. Pohled na Katedrálu Notre-Dame

V samotném srdci města najdete místo protkané Pařížskou historií, které mimo jiné proslavil Victor Hugo s jeho románem o znetvořeném zvoníkovi. Katedrála Notre-Dame patří mezi nejnavštěvovanější místa celé Paříže a vynechat ji při své návštěvě je prakticky nemyslitelné. Vstup dovnitř je zdarma. Jakmile se ocitnete v jejích útrobách, zjeví se před vámi jedinečná středověká architektura, krásné barvy skleněných vitráží i vyřezávané dřevěné sochy.

Katedrála Notre-Dame

4. Vstupy do muzeí zdarma

Jestli jsou pro vás muzea to pravé ořechové, v Paříži si jich užijete dost bez útraty jediného centu. Musée Carnavalet i Musée de la Vie Romantique můžete navštívit zdarma během celého roku. Další muzea, jako například Musée d’Art Moderne, Pompidou Centre nebo Musée d’Orsay vám vstup zdarma povolí vždy první neděli v měsíci. Kvůli velkému zájmu určitě doporučujeme si přivstát. Stejné platí i pro Musée du Louvre. Tam se zdarma dostanete každou první sobotu v měsíci od 18:00 do 21:45, nebo každý pátek ve stejnou dobu, pokud je vám maximálně 26 let.

Muzeum Louvre

 

5. Procházky jako nikde jinde

Choďte, choďte a choďte. Dlouhé procházky mohou být někdy unavující, díky tomu ale objevíte skutečnou Paříž se všemi jejími malebnými uličkami. Skvělé procházky si můžete naplánovat například kolem Canal Saint-Martin nebo v Rue Mouffetard, ulici s těmi nejlepšími restauracemi a obchůdky. Nebo co třeba Socha Svobody v Paříži? Pokud jste si mysleli, že jediná je v New Yorku, musíme vás vyvést z omylu. Najdete ji na ostrově Cygnes v jihozápadní části Paříže.

Socha Svobody v Paříži

6. Prohlídky organizované místními

Pokud chcete zažít Paříž z první ruky, navštivte stránky Global Greeter Network, na které se místní dobrovolníci nabízejí cizincům k bezplatným prohlídkám. Setkáte se jako naprostí cizinci, rozejdete se ale jako přátelé. Hnutí vzniklo přímo v Paříži jako reakce na špatnou pověst Pařížanů jakožto nepříjemných snobů. Hlavní myšlenkou je ukázat turistům běžný život místních, včetně míst, která oni osobně mají nejraději. Prohlídka je zdarma, ale příspěvek je přinejmenším slušností.

Přátelé v Paříži

7. Kouzlo místních hřbitovů

Na první poslech to může znít divně, ale třeba takový Cimetière du Montparnasse v jižní části města je domovem mnoha francouzských intelektuálů i umělců. Pohřbené tu najdete takové velikány jako fotografa Mana Raye, malíře Chaima Soutina nebo dramatika Samuela Becketta. Pokud jste spíš fandy Oscara Wilda, namiřte si to na Père Lachaise Cemetery, největší pařížský hřbitov, který mimo jiné obsahuje i ostatky Jima Morrisona.

Hřbitov v Paříži

8. Piknik v Parc des Buttes-Chaumont

I díky více než 7 kilometrům cest a pěšinek je toho v Park des Buttes-Chaumont spousta k objevování. Hlavní atrakcí parku je belvedér, díky kterému se vám z ostrova poskytne jedinečný pohled nejen na řeku pod vámi. Pokud se chcete vydat méně všední cestou, navštivte botanickou zahradu Jardin des Plantes na levém břehu Seiny. Vstup dovnitř vás sice vyjde na 6 euro, okolní zahrady jsou ale zdarma a nabízejí perfektní prostředí na klidný piknik.

Parc des Buttes-Chaumont

9. Úchvatné výhledy na město

Všichni víme, že za panoramatickým výhledem se jde nejčastěji k Eiffelově věži. Lístek vás ale vyjde až na €25,50 a navíc si vystojíte pořádnou frontu. Čekání v řadě vás nebaví? Vyšlápněte si raději na kopec Montmartre. V překladu sice znamená Hora mučedníků, vy tu ale najdete Paříž jako na dlani.

Pohled z kopce Montmartre

10. Líbezné melodie k poslechu zdarma

Po celé Paříži najdete recitály a koncerty, od recitálů v Katedrále Notre-Dame (v neděli v 16:30) až po jazzové koncerty každé pondělí v ulici 7 Lézards v části Marais. Barokní a gospelovou hudbu najdete třeba v Eglise Saint-Merri (neděle v 21:00).

Jazzová kapela

Zdroj fotografie: Simona Sirio / Shutterstock.com

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    4.7/5 - (4 votes)
Klikněte pro komentář

Pokud Pavel zrovna necestuje, rád se věnuje svým dalším koníčkům, mezi které patří luštění křížovek, vnoučata a v neposlední řadě sledování AZ kvízu.

Nahoru