Connect with us

Cestopisy

Chcete zažít Jamajku? Tato Slovenka tam žije už 18 let!

Nita Kimuri. Tak si říká Slovenka žijící na Jamajce už neuvěřitelných 18 let. Co jí k tomu vedlo? Jaký je život na Jamajce a proč a za jakých okolností se tam nemusíme bát jezdit ani o samotě? Mrkněte se na náš nejnovější rozhovor s expertkou na Jamajku, která organizuje dobrodružné výlety po této nádherné zemi.

Reklama

Nita s přítelem a pláži.

Na Jamajku jste se vydala v roce 2000 a už je to 18 let, co tam s přestávkami žijete. Proč právě toto místo?

Mám pocit, že Jamajka si vybrala mně. Když mi bylo 15 let, ještě nebyl internet a možností prohlížet si obrázky exotických zemí nebylo mnoho. Najednou jsem měla doma z cestovky katalog zájezdů do Karibiku a v něm našla moje duše skutečný domov – Jamajku! Ale stále mi bylo jen těch patnáct a v peněžence se mi povalovalo dvacet korun. Na moje devatenácté narozeniny mi však vyšla moje první kniha, která mi vydělala balík peněz a tak, když jsem měla 20 let, nasedla jsem do letadla a odletěla. To všechno proto, abych se mohla úplně sama 2 měsíce toulat křížem krážem po Jamajce a sbírat o ní materiál pro mojí novou knihu. A žádné hotely! Bydlela jsem s domorodci, a to jak v chatrčích, tak v luxusních vilách. Byla jsem jednou z nich – a to pro mě byla nejlepší škola, jak poznat Jamajku.

Nita s koněm na pláži.

Je Jamajka bezpečná? Například i pro ženy cestující sólo?

Není nebezpečnější než Slovensko či jiné země. Je jedno jestli jste žena, muž, nebo jestli cestujete sólo, s partnerem nebo kamarády – základem úspěchu je být na Jamajku důkladně připravený. A ano, potom je bezpečná. Jamajka totiž není Asie, ani Latinská Amerika, je to úplně jiná planeta, něco jako Nigérie. Já naše turisty vždy vyzbrojím podrobným 35stranovým itinerářem, který píšu každému na míru a kde najdou i hromadu důležitých informací, které nenajdete jen tak na Googlu. Oni pak ví do čeho jdou a prvotní kulturní šok snáší mnohem snadněji než ti turisti, kteří si jen koupí levnou letenku a hurá, jede se na Jamajku! Hurá systém totiž nefunguje! Následky podobného chování turistů bývají bohužel fatální.

Jak dlouho už organizujete dobrodružné zájezdy a výlety po Jamajce?

V první řadě, nikdy jsem nesnila o povolání průvodkyně či touroperátora. Přišlo to náhodou. V roce 2004 objevili filmaři moji knihu o Jamajce a oslovili mě, jestli je můžu provázet během natáčení dokumentárního filmu. Zalíbilo se mi to, tak jsem se potom vrhla na studium a získání International Tour Guide License – a začala jsem tedy vodit našinec na Jamajku, a navíc jsem si vyškolila vlastní tým profesionálních průvodců.

Průvodci Jamajkou.

Obvykle vodíme lidi na méně komerční místa, kam by se bílí jinak nikdy nedostali. Ať už je to exkluzivní utajený Strawberry Hill, kam jezdí na dovolenou polovina Hollywoodu a bez konexí vás tam nepustí, protože hlídají soukromí svých prominentních hostů, nebo jediná rastafariánská osada na Jamajce, o které turisté ani netuší a jde se k ní křížem přes ghetto, které hlídají chlapci s kalašnikami. Plus kvantum dalších netradičních zajímavých míst, ze kterých je našinec úplně paf. Dalo by se říct, že znám Jamajku lépe než samotní Jamajčané a díky tomu mají i oni vůči mně obrovský respekt, což je jednoznačně velká výhoda.

Jezdí na Jamajku hodně Slováků? Je Jamajka vhodná i pro rodiny s dětmi?

V porovnání s Čechy méně, ale stále dost. Hlásí se nám především páry, mladší i starší lidé. Jamajka je pro jakékoliv věkové skupiny, včetně dětí, pokud jim nedělá problém zvládnout dlouhý transoceánský let. Kdybych já měla dva roky, těch 12 hodin v letadle by se mnou bylo asi k nevydržení, ale záleží na povaze každého jedince.

Nita s turisty na pláži.

Na Jamajku se už dá létat nízkonákladově. Máte to vyzkoušené?

Samozřejmě, je to fajn. Pokud si z domu vezmete dostatek jídla a vlastní deku, tak ten let přežijete v pohodě. Hodně letušek byly německé Turkyně, tak jsem je lanařila, že jim ukážu Jamajku během tří dní prostoje. A tak se i stalo.

Kdybyste mohla jednou větou popsat Jamajku, proč by tam měli Češi a Slováci cestovat, co by to bylo?

Jednou větou: kvůli jedinečnosti. Jamajce se málokterá exotická země vyrovná v komplexnosti – má dechberoucí přírodu, jakou jen tak někde neuvidíte, čisté moře i skvostné pláže, úžasnou jamajsko-indicko-čínskou kuchyni, levnou dopravu, širokou škálu ubytovacích možností, kvantum atrakcí, a navíc každé město nebo každá vesnice má svou vlastní architekturu, atmosféru i mentalitu lidí. Ať se dostanete kdekoliv, pokaždé objevíte něco nového a nuda nikdy nehrozí. A mimo jiné, jde i o jistou formu prestiže, protože Jamajka má odpradávna svůj šmrnc a když řeknete „Byli jsme na Jamajce“, zní to daleko lépe, než když řeknete, že jste byli někde v Asii…

Nita u bazénu.

Co by měl turista udělat nebo zkusit, aby poznal skutečnou Jamajku?

Skutečnou Jamajku nikdy nepoznáte v turistických oblastech. Na skutečnou Jamajku narazíte například při návštěvě města Kingston, protože to je pravá tvář Jamajky, vzdálená od turistického pozlátka. Samozřejmě, jak jistě víte, bezpečnost je tam zhruba na 40% úrovni, takže sami se tam motat jen tak nemůžete – seznamy nezvěstných se tam plní každým dnem. Naši turisti však mají o bezpečnost vždy postaráno. Moji tři mnou vyškolení profesionální jamajští průvodci lidem za dva dny ukáží celý Kingston a jinou než nadšenou odezvu jsme od turistů zatím neměli. Bez tourguida a bez znalosti dialektu patois je v KGN našinec zkrátka ztracený a nevypátrá ho ani ta nejmodernější GPSka. Bez šance.

Jací jsou Jamajčané?

Upřímně? Pokud jste bílí a jste očividně celý oblepený bankovkami, tak Jamajčané dokáží být tou nejpřítulnější formou života na naší planetě. Něco jako kříženec pijavice a labradora. Dokážou vás zahrnout vynalézavou komplimento-terapií, ve snaze vytáhnout z vás peníze (obvykle hodně peněz). Když mají peníze, jsou všichni vysmátí, ale při tom, jak je pro ně na Jamajce v dnešní době draho, je těžké přežít, to je fakt. Starší generace byla zvyklá ráno vstávat do práce a pracovat, mít u domu svoje políčko a pěstovat si zeleninu. Novodobá generace je zvyklá celé dny sedět u mobilu a sledovat Facebook a sem tam dělat hussling (agresivní nanucování výrobků a služeb okolojdoucím). Mám ráda povahu obyčejných, skromných Jamajčanů z vesnických oblastí, a stejně tak miluju aristokratickou hrdou náturu obyvatel Kingstonu, kteří jsou na rozdíl od zbytku ostrova vzdělaní a poctivě chodí do práce. A co vás hned praští do očí – Jamajčané mají úžasně vysoké sebevědomí.

Jamajčané.

Čeho se třeba vyvarovat při návštěvě Jamajky?

Právě té nepřipravenosti, to je základ. Čím víc o Jamajce a jejich specifikách víte, tím vydařenější dovolenou budete mít. Uvedu příklad – u nás na ostrově fungují scammeři – do vytipovaných bankomatů vkládají čtečky karet a hodně turistů z celého světa denně zjišťuje, že jejich bankovní účet někdo vyraboval na nulu. To musí být radost, že? My, co jsme na ostrově roky už ale víme, které konkrétní bankomaty mají scammeři na mušce a které ne. Suma sumárum, za 15 let se mým turistům nikdy nestalo, že by šli do špatného bankomatu a přišli o svoje úspory. Know-how je základ úspěchu.

Turisté v jamajském bobu.

Na vaší webstránce uvádíte množství tipů o Jamajce. Můžete dát našim čtenářům tipy, jak co nejlevnější cestovat na Jamajku?

Nevím, jestli nejlevnější, ale určitě jeden ze způsobů je cestovat s průvodci. Pokud totiž cestujete bez nich, obvykle draze zaplatíte za každou neznalost. Přitom týden na Jamajce s průvodcem vás vyjde zhruba tolik, co zaplatíte za dva týdny v Turecku.

Nita.

Nechybí vám Slovensko?

Ale ano, jsem patriot, expat, Jamajčanka a Slovenka zároveň, 2 v 1 ????. Nemohla bych být na Jamajce nonstop a navždy. Mám ráda svoji rodnou vlast, nikdy nezapomenu, kde mám kořeny, a proto pendluju sem a tam mezi Slovenskem a Jamajkou. I proto, že ať jste v jakékoliv úchvatné zemi, po čase vám to zevšední. Opakované návraty jsou však zárukou, že Jamajka i Slovensko jsou mi stále vzácné. Velmi se těším při příchodu a vždy pláču při odchodu.

Existuje ještě nějaká jiná země kromě Jamajky, kde byste chtěla žít?

V čase mého mládí jsem procestovala mnoho karibských ostrovů a dost zemí Latinské Ameriky, Evropy a Afriky (Asie mě nikdy nelákala) na to, abych dnes věděla, že JAMAICA IS MY SWEET HOME. JUST JAMAICA ????. A když už v devadesátce nebudu zvládat sprintovat po letištích, zakotvím natrvalo, na cestování se vykašlu a budu se věnovat radši drobným ženským ručním pracím, případně sledování telenovel v houpacím křesle s kočkou na kolenou.

Nita u barevného domku na Jamajce.

Všechny cenné tipy pro dovolenou na Jamajce najdete i přímo na stránce Nity.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište prosím na redakce@pelipecky.cz. Pokud máte cool cestovatelský příběh, recenzi, reportáž nebo blog a chcete se o své zážitky podělit se světem, nebojte se nám svůj text poslat na novinky@pelipecky.sk. Rádi ho zveřejníme v sekci Cestopisy.


Speciální nabídky pro naše čtenáře

    • Půjč si auto přes Pelikán. Klikni, zvol si destinaci, porovnej ceny, vyber model auta a rezervuj. Auto si vyzvedneš po příletu na letiště. Kamarádíme se totiž s Rentalcars.com.
    • Naše srdcovka - cestovatelský newsletter, který odebírají desetitisíce cestovatelů v ČR i na Slovensku:
    4.3/5 - (3 votes)
2 Comments

Cestování je láska, to Lenka ví už dlouho. Hlavu jí zamotalo Slovinsko, Japonsko, Austrálie, Jihovýchodní Asie, ale i Spojené státy americké, které procestovala křížem krážem. Při první příležitosti v práci žadoní o další dovolenou, protože s oblibou tvrdí, že cestování lidem otevírá oči. A není nic krásnějšího než objevovat, že existuje i svět mimo naši komfortní zónu.

Nahoru